Kramer en Smeekens oppermachtig op NK

Team LottoNL-Jumbo is het NK Afstanden goed begonnen met twee titels. Op de 5.000 meter pakte Sven Kramer soeverein de titel en op de 500 meter was Jan Smeekens iedereen de baas.

Sven Kramer klokte een tijd van 6.16,60 en was daarmee sneller dan Jorrit Bergsma (Clafis). De 28-jarige Kramer sleepte voor de zevende keer in zijn loopbaan de nationale titel op de 5.000 meter in de wacht.

Ik ben heel erg blij met deze titel. Het is een heel nieuwe situatie voor mij en ik was toch wel een beetje nerveus. Het is gewoon fijn als je de beste bent”, zei Kramer na zijn gewonnen strijd. “Het is toch anders dan ik gewend ben en daar moet je mee leren omgaan. Ik heb me goed aangepast en ben op weg naar meer mooie zaken dit jaar waar de focus ook op de 1.500 meter zal liggen.”

Naast de goede prestatie van Sven Kramer reed Wouter Olde Heuvel (6.21,47) naar de derde plaats. Olde Heuvel is helemaal op de weg terug naar de top na lang blessureleed. Douwe de Vries viel net naast het podium maar plaatste zich met zijn vierde plaats, net als Kramer en Olde Heuvel, wel voor de wereldbekerwedstrijden.

“Een mooie comeback op het podium na een blessureperiode van twee jaar”, vertelde Wouter na zijn derde plaats. “Ik heb al een tijd geen last meer van mijn knie maar het duurt nog een tijd voordat je weer helemaal fit bent. En dat ben ik nu.”

Op de 500 meter verpulverde Jan Smeekens de concurrentie. Smeekens was oppermachtig op de 500 meter en won beide ritten. In de laatste rit dook hij als enige onder de 35 seconden met 34.85.

“Het is mijn zesde titel in mijn loopbaan”, aldus een tevreden Jan Smeekens. “De afgelopen negen jaar heb ik altijd op het podium gestaan en dat wilde ik vandaag graag zo houden. Ik voelde me sterk en ben zeer tevreden met mijn tijden. Daarmee kun je aankomen op de wereldbekers waar ik overigens echt naar uitkijk. De ritten verliepen vlekkeloos, eigenlijk zoals het hoort.”

Op de 1.500 meter stelden de vrouwen van Team LottoNL-Jumbo enigszins teleur met een 9e en 12e plaats voor respectievelijk Roxanne van Hemert en Diane Valkenburg. Van Hemert noteerde wel een persoonlijk record met 1.59,62. Eerder op de dag moest Laurine van Riessen zich afmelden voor de schaatsmijl vanwege een verkoudheid. 

Team LottoNL-Jumbo begint morgen aan de volgende opdracht op de NK Afstanden met de 500 meter en 3.000 meter voor de vrouwen en 1.500 meter voor de mannen.

Related updates