Winterspelen 2022 in Peking

De Olympische Winterspelen van 2022 worden gehouden in de Chinese hoofdstad Peking. De Aziatische metropool kreeg de voorkeur boven het Kazachstaanse Almaty.

“In 2008 waren de Zomerspelen in Peking”, reageert schaatstrainer Jac Orie. “Die zijn prima verlopen, dus het zal ongetwijfeld goed geregeld worden. Almaty heeft alleen een roemruchte schaatsgeschiedenis. Als de Spelen daar waren gehouden, hadden ze voor het schaatsen een hele andere dimensie gekregen. Op de Medeo-baan werden vroeger ’s nachts wereldrecords gereden. Die baan spreekt tot de verbeelding.”


Nieuwe schaatshal

Die schaatsgeschiedenis ontbreekt in Peking. “Volgens mij is daar geen ijsbaan”, vervolgt Orie. “Ik weet ook niet welke plannen ze daar hebben, maar de mogelijkheden zullen ongetwijfeld groot zijn. Ik weet dat er kort geleden een schaatshal op hoogte is geopend, maar ik heb geen idee hoe ver dat van Peking vandaan is. We zijn daar ook nog niet geweest.”


Een zekerheid is dat het schaatsprogramma in Peking er anders uit zal zien dan het in 2014 in Sotchi was. “Die veranderingen zijn er bij de aankomende Spelen in Pyeongchang al. De massastart is aan het Olympisch programma toegevoegd en er ligt een voorstel voor een 500 meter over één rit in plaats van twee. De 10.000 meter blijft voorlopig gewoon, al mogen er minder schaatsers deelnemen. Voorlopig kijken wij nog niet naar de Spelen van 2022. Zover vooruit kijken, is heel moeilijk.”

Related updates