De Vries pakt eindzege wereldbeker ploegenachtervolging

LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries heeft met de Nederlandse ploeg de afsluitende ploegenachtervolging gewonnen. Jan Blokhuijsen, Arjan Stroetinga en Douwe de Vries noteerden een tijd van 3.42,28 aan de eindstreep. De Nederlandse ploeg sleepte ook de eindzege in de World Cup binnen.

 

Nederland kwam in de wereldbekerfinale uit tegen de Noren, die ze met 1,14 seconden versloegen. De Noren probeerden Douwe de Vries en co onder druk te zetten door snel te open met 17,7 seconden, gevolgd door wederom een snelle ronde. Maar even later vielen ze stil en reed Nederland onbedreigd naar het goud en de eindzege in de wereldbeker. 

 

“Het waren pittige omstandigheden met een hoge luchtdruk”, vertelde Douwe de Vries na zijn race. “We wisten precies wat we aan het doen waren, maar hadden het ook alle drie best zwaar. Toch kon iedereen zijn taak goed blijven uitvoeren en dus pakten we die Noren. Dat is top.” 

 

De Nederlandse ploeg startte zonder Sven Kramer die zaterdag zijn 5.000 meter rijdt. In het eindklassement van de wereldbeker wordt Noorwegen tweede, de Polen derde. 

 

“Sven heeft zeker een meerwaarde als hij meedoet”, vervolgde De Vries. “Je hebt drie jongens nodig die goed met elkaar in de slag kunnen rijden. Het is gewoon fijn als je op dezelfde manier de bocht aansnijdt en uitkomt. Ik heb heel veel jaren met Sven gereden. Als hij meerijdt, is dat voor mij perfect.”

 

De eindzege is de kers op de taart van een mooi seizoen want de Nederlandse ploeg won afgelopen februari bij de WK-afstanden in Kolomna ook al goud. 


Related updates