Team LottoNL-Jumbo klaar voor NK

Dit weekend begint het schaatsseizoen met de NK Afstanden in Thialf, Heerenveen. Het eerste grote evenement voor de schaatsers van Team LottoNL-Jumbo. Coach Jac Orie blikt vooruit op de confrontatie en de titelkansen voor zijn team.

Op de 500 meter wordt de slotrit van de eerste manche geheel geel-zwart gekleurd. Jan Smeekens komt in de slotrit uit tegen ploegmaat Gerben Jorritsma. Rit 9 vormt het gevecht tussen LottoNL-Jumbo-teamgenoten Groothuis en Otterspeer, terwijl Kjeld Nuis samen met Jesper Hospes het 11e paar vormt.

“Jan Smeekens is onze grootste troef op de 500 meter en maakt van onze ploeg de beste kans op de titel. Maar daarnaast denk ik dat ook Stefan Groothuis een mooie rol kan gaan spelen”, laat coach Jac Orie weten. “We hebben in de breedte een sterke ploeg op het ijs, daar horen zeker ook Kjeld Nuis en Hein Otterspeer bij.”

LottoNL-Jumbo heeft naast troeven op de sprint ook een sterke ploeg aan de start staan op de 5.000 meter. De meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer reed afgelopen week nog een persoonlijk en baanrecord op de 3.000 meter in Thialf tijdens een trainingswedstrijd en is goed in vorm. Kramer start vrijdag in de laatste rit tegen Bob de Jong.

“We hebben een aantal zeer goede trainingswedstrijden gehad. In de laatste wedstrijd bleek dat Sven Kramer er bijzonder goed voor staat. Met de tijd die Sven daar neerzette kunnen we de strijd met de concurrentie zeker aan. Zoals we dat overigens al jaren doen”, vervolgde de succestrainer zijn verhaal. “Maar we hebben met Wouter Olde Heuvel ook een ander heet ijzer in de strijd. Wouter reed vorige week eveneens een hele snelle tijd en is terug op zijn oude niveau van voor zijn blessureleed.” 

Bij de vrouwen van LottoNL-Jumbo zijn op de 1.500 meter alle ogen binnen het team gericht op Diane Valkenburg die in de 12e en laatste rit tegen Boer uitkomt.

“Voor Diane Valkenburg is het belangrijk om de World Cup-cyclus te halen en verder in dit seizoen te groeien. Laurine van Riessen kan nog wel eens voor een verrassing zorgen, daar is zij wel het type voor’’, zegt Orie, die met Roxanne van Hemert een derde troef heeft. “Roxanne is misschien wel het meisje dat kan verrassen. Ze heeft het in zich maar dan moet ze wel sneller rijden dan ze ooit gereden heeft.”

Related updates