Vanmarcke ziet aanval in laatste kilometer stranden

Sep Vanmarcke reed donderdag tot 500 meter voor de finish voor het peloton uit in de vierde etappe van Parijs-Nice. De Belg van Team LottoNL-Jumbo maakte in de finale onderdeel uit van een kopgroep van drie, maar bleef het peloton net niet voor. Nacer Bouhanni (Cofidis) won de rit.

 

De vierde etappe van Parijs-Nice was op voorhand de laatste kans op een massasprint in de Franse rittenkoers. Vlak waren de kilometers naar Romans-sur-Isère echter niet en dat gaf Sep Vanmarcke de overtuiging om voor zijn kans te gaan. “Een goede actie van Sep”, zei ploegleider Nico Verhoeven na afloop. “Wie niet waagt, wie niet wint. Sep had met deze aanval best kans van slagen.” Vanmarcke reed samen met Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Delio Fernandez (Marseille Provence) voor het peloton uit en hield de voorsprong lange tijd op ongeveer twintig seconden. “Als Katusha het gat niet dicht krijgt, geeft dat aan hoe hard ze gereden hebben. Het had zomaar raak kunnen zijn, jammer dat Sep 500 meter tekort komt.”

 

Training

“Toen ik naar Fernandez en Chavanel toereed, maakte ik me eigenlijk geen illusies over ritwinst”, zei Vanmarcke. “Fernandez reed meteen al niet mee, maar gelukkig was Chavanel erg sterk. Ik wilde er een stevige training van maken, maar toen we nog 5 kilometer moesten, zei Nico dat we kans maakten. Ze kwam vervolgens nauwelijks dichterbij en toen ging ik erin geloven. Uiteindelijk wilde ik ook niet voor een tweede of derde plaats doorrijden, dus gingen we toch een beetje naar elkaar kijken. Vanaf dat moment ging het heel snel met onze voorsprong. Het is in ieder geval positief dat we vooruit bleven op het moment dat Katusha de achtervolging opzette. Mijn vorm is op het niveau waar ik het wil hebben en ik weet nu ook dat Chavanel heel sterk is. Ik ben vandaag een stuk wijzer geworden.”

 

Vrijdag moeten de renners de Mont Ventoux op tijdens de vijfde etappe van Parijs-Nice. Ze klimmen echter niet verder dan het Chalet Reynard, net boven de sneeuwgrens. Na die beklimming is er echter nog een kleine 130 kilometer te gaan. “Ik denk niet dat de klassementsrenners de Mont Ventoux volle bak oprijden”, gaf Verhoeven aan. “Het tempo zal echter wel hoog liggen. Het is moeilijk om de rit van morgen te voorspellen, aangezien het laatste gedeelte vlak is. Het is ons primaire doel om geen tijd te verliezen met Wilco Kelderman. Daarnaast kunnen we misschien net zo’n poging wagen als Sep vandaag gedaan heeft om de rit te winnen.”

Related updates