Nuis wint 1500 meter bij de World Cup in Thialf, brons voor Roest

Kjeld Nuis heeft in het vernieuwde Thialf de World Cup-race over 1500 meter gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo noteerde in Heerenveen een tijd van 1.45,11. Zijn ploeggenoot Patrick Roest legde beslag op de derde plaats in een tijd van 1.46,42 en veroverde daarmee zijn eerste World Cup-medaille ooit.


Anderhalve maand geleden namen beide mannen het tegen elkaar op bij de KNSB Cup en toen trok Roest aan het langste eind. Bij de strijd om de World Cup waren de rollen omgedraaid. Nuis nam in de beginfase een voorsprong van ruim een seconde en wist die in het slot nagenoeg te consolideren.


De 27-jarige Zuid-Hollander is blij dat hij met overmacht wist te winnen. Toch beseft Nuis dat het harder moet én kan. Door een valpartijtje op de mountainbike had hij wat last van zijn rechterschouder, hetgeen resulteerde in een ietwat tragere opening: 24,1.  “Een 24er pas niet bij mij, maar daarna houd ik het erg vlak en kan ik na elke bocht versnellen. De laatste ronden gingen beter dan ooit.”


Kruising met Roest


Op de kruising ging het maar net goed tussen Nuis en Roest. De mannen van Team LottoNL-Jumbo kwamen gelijktijdig bij de kruising, waarna Roest er nog net voorlangs ging. “Het was nog even spannend maar we hebben het als ploeggenoten goed opgelost. Patrick ging heel snel naar rechts en ik gelijk naar links. Ik hoefde maar heel even overeind te komen maar dat heeft mij niet veel tijd gekost.”


Patrick Roest


Patrick Roest finishte in een tijd van 1.46,42. “In Azië zat ik met een 4e en 5e plaats dichtbij het podium, dan wil je natuurlijk ook een keer op het podium terecht komen. De schaatsers achter mij zaten er vlak achter maar ik ben blij dat het gelukt is.”


Volgens Roest brengt het altijd wel wat spanning met zich mee als hij tegen een ploeggenoot moet rijden. “Het was al de derde keer dat wij tegen elkaar reden. Als ik in de binnenbaan start weet ik dat het lastig is om de snelle start van Kjeld op te vangen.” Met een 27,3 en een 27,7 hield Roest zijn rondetijden vlak. “Je moet je eigen race blijven rijden, ik weet dat de laatste ronde voor mij de belangrijkste is. Kjeld is dan ver weg en dat maakt het altijd wel lastig focussen. Je ziet zelf niks van de rondetijden en dan is het altijd maar afwachten waar je terecht komt.”


“Ik had wel het gevoel dat het beter kon, het was geen perfecte rit maar ik ben blij met de tijd en de podiumplek. Ik hoop dat ik op het NK afstanden een nog snellere tijd kan neerzetten.”


Jorritsma en De Neeling


Gerben Jorritsma stond vroeg op de dag aan de start van de 1500 meter in de B-groep, hij schaatste naar een 10e tijd. Sanneke de Neeling reed later op de dag in de teamsprint bij de vrouwen naar een derde plaats achter Japan en Rusland.



Foto: Stephan Tellier

Related updates