Battaglin sprint weer toptien in goed verlopen sprintetappe Giro

Team LottoNL-Jumbo is de vijfde rit in de Giro zonder problemen doorgekomen. Enrico Battaglin werd tiende en de sprintersrit naar Messina werd gewonnen door de Colombiaan Fernando Gaviria. Kruijswijk finishte in het peloton en blijft vijftiende in het algemeen klassement.


“Het ging prima vandaag”, aldus Kruijswijk. Gisteren viel hij in de aanloop naar de Etna, maar vandaag was hij al goed hersteld. “Ik had weinig last van mijn wonden. Het was vandaag een dag om doorheen te komen en dat ging goed."


Toen het peloton de havenstad Messina binnen kwam rijden, zat Team LottoNL-Jumbo op kop van het peloton. “In zo’n stad is het belangrijk om voorin te zitten. De laatste veertig kilometer waren continu door dorpjes en steden. De jongens hebben mij goed van voren gehouden en ik hoefde zelf weinig te doen.”

Finale


Een van de mannen die vooral op het vlakke Kruijswijk moet ondersteunen, is Jos van Emden. “Ik zag wel dat het vandaag niet makkelijk ging worden. Het begin was lastig met die klim naar zevenhonderd meter. In de finale was het snel en vlak. Dat vind ik wel leuk.”


Voor Van Emden zijn dit belangrijke etappes. “Het grote werk is voor mij vooral in deze eerste week. In de tweede en derde week wordt het toch weer anders.”


Volgens ploegleider Addy Engels is het doel van vandaag bereikt. “Het zijn gevaarlijke dagen en aan het einde van de dag ben je blij als alles zonder problemen is verlopen. We hadden afgesproken om aan het begin van het lokale circuit agressief te koersen en voorin op te draaien. Dat is gelukt. Steven finishte waar hij als klassementsrenner moet finishen en Enrico kon zijn gang gaan en sprintte naar een tiende plek.”


Engels is blij dat Battaglin zich ertussen gooit. “Een tiende plaats is geen dikke prijs, maar het is altijd goed als je als ploeg een renner hebt die mee sprint. Het is goed voor de spirit en tijdens de eerste dagen hadden wij daar ook voordeel van voor de positie van de volgwagen."


“Het begin van de etappe was zwaar”, zegt Battaglin. “Toen we richting de kust reden werd het een stuk makkelijker. In de dorpjes en steden moet je goed oppassen. In de finale hebben we gevochten voor onze plek en dat is goed gelukt.”


Related updates