Battaglin vierde, Kruijswijk negende in achtste etappe Giro

Enrico Battaglin is vierde geworden in de achtste etappe van de Giro d’Italia. De Italiaan van Team LottoNL-Jumbo won de pelotonsprint vlak achter de Spanjaard Gorka Izagirre die de ritzege naar zich toe trok. Kopman Steven Kruijswijk liet niets aan het toeval over op de verraderlijke aankomst in Peschici en kwam als negende over de finish. De Luxemburger Bob Jungels blijft, ondanks een val vandaag, de leider in het klassement.

Vanaf het startschot in Molfetta werd er zeer hard gereden. In het eerste uur legde het peloton 55 kilometer af. Kruijswijk werd goed beschermd door zijn ploeg en probeerde zoveel mogelijk energie te sparen voor de lastige finale. Kruijswijk moest het na vijftig kilometer wel zonder Bram Tankink doen die daar ten val kwam. Tankink liep schaafwonden op en kan zijn Giro gewoon vervolgen.

“Ik kan weer een dag afstrepen. De ploeg was vandaag goed”, vertelde Kruijswijk direct na de finish. “Het was een lastige dag door de warmte en het draaien en keren. Zeker in de laatste veertig kilometer moest je goed vooraan rijden. De taakverdeling was perfect dus dat heeft de ploeg goed gedaan.”

De val van leider Bob Jungels gooide roet in het eten van Enrico Battaglin. QuickStep leidde de achtervolging op de kopgroep en leek het gat dicht te rijden, maar stopte toen de roze trui op de grond lag.

“Ik ben wel wat teleurgesteld, want dit was een goede kans voor mij geweest”, zei Battaglin. “Ik voelde me goed en wilde vandaag scoren, want dit soort aankomsten ligt mij wel. Het liep even iets anders. Het hoofddoel is het algemeen klassement met Steven en je weet als wielrenner dat er nog kans volgen.”

Morgen wacht Kruijswijk de eerste echte test met de lastige aankomst in Blockhaus. De kopman van LottoNL-Jumbo verwacht vuurwerk op de 13,6-kilometerlange berg.

“Het zal morgen volle bak zijn. Ik denk dat de klassementsrenners elkaar willen testen, want dit is de eerste echte aankomst bergop. Als de koers het toelaat, wil ik tijd terugpakken.”

Related updates