Bert-Jan Lindeman wint eerste bergrit Vuelta

Bert-Jan Lindeman van Team LottoNL-Jumbo heeft de eerste echte bergrit in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Drent reed al vroeg weg met vier andere renners en toonde zich op de slotklim de sterkste van de kopgroep. Johan Esteban Chaves van Orica-GreenEDGE blijft aan de leiding van het algemeen klassement.  

Al na een paar kilometer trok Lindeman in de aanval. Het was de derde keer in deze Vuelta dat de renner uit Emmen in de aanval trok en dit keer met succes.   

“Onze doelstelling voor deze Vuelta was een aanvallende koers te rijden met deze jonge ploeg”, begon ploegleider Merijn Zeeman aan zijn verhaal. “Vandaag hadden we gedacht om met Bennett in de aanval te trekken maar Bert-Jan gaf direct aan ook mee te willen doen. In de eerste ontsnapping zaten Bennett en Bert-Jan mee maar toen reed Movistar het gat dicht. Even later lukt het Bert-Jan alsnog om weg te rijden en krijgt hij vier renners mee.”  

De zevende etappe in de Vuelta kende een lastig profiel en een bijna 19-kilometerlange slotklim. Het kwik gaf 37 graden aan wat de 191-kilometerlange etappe nog slopender maakte.   

“Het was zeer warm vandaag. Ik wist dat we Bert-Jan goed moesten verzorgen. Iedere beklimming kreeg hij een nieuwe verse bidon met koel water”, vervolgde Zeeman zijn verhaal. “In deze hitte is het belangrijk om naast te drinken en te eten ook goed te koelen. De voorsprong van de vijf was nooit dat je zegt het is een gelopen koers. Daardoor bleef het spannend. Op de laatste klim, die we kennen van de hoogtestages die we hier vaak doen, speelde Bert-Jan het slim en liet hij niet in zijn kaarten kijken. Hij is de dik verdiende winnaar. Onderweg zei ik nog tegen hem "dit wordt een historische dag voor jou". En dan lukt het ook nog. Dit is voor de staf heel mooi om te mogen meemaken.”  

Op de slotklim brak het spel van bluffen en kijken aan. De vijf koplopers konden echter niet te veel spelen want in het peloton rijden Movistar en Astana op kop. Lindeman werd in eerste instantie gelost maar vocht zich terug naar de kop van de wedstrijd.  

Bert-Jan Lindeman

"Ik speelde het spel mee. Dat is ook fietsen en niet alleen maar de sterkste zijn”, zei Bert-Jan Lindeman na de koers. “Ik heb alle steun gekregen van het team. Ik voelde dat ik een heel goede dag had en begon er steeds meer in te geloven. Amets Txurruka (CJR) is normaal gesproken de sterkste bergop, dus daar was ik wel wat bang voor. Maar op een gegeven moment moest hij lossen. Ik zag dat hij echt niet meer kon en ben toen alleen naar Jérôme Cousin (EUC) en Ilia Koshevoy (LAM) toe gereden. Pas op helemaal op het einde wisten we dat het peloton niet meer terug zou komen en dat het voor de winst was. In de laatste kilometer viel de Fransman Cousin, Koshevoy ging toen vol aan. Ik had nog over en in de laatste 200 meter kon ik hem gemakkelijk passeren.”   

Lange weg terug
Lindeman komt van ver maar staat bekend als een knokker en boekte vandaag zijn vierde zege als professional.   “Ik heb een lange weg afgelegd. Ik was geen prof meer. Gelukkig kreeg ik bij LottoNL-Jumbo een nieuwe kans en vandaag win ik deze zware bergrit. Ik heb er hard voor gewerkt want ik ben nog tien dagen in Davos geweest voor een trainingskamp met Martijn Keizer. Dat betaalt zich nu uit. Ik ben dit team dankbaar voor het vertrouwen en we gaan er samen even van genieten.”

Related updates