Bouwman pakt de bergtrui, Battaglin wordt negende in Dauphiné

Koen Bouwman heeft in de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné de macht gegrepen in het bergklassement. De renner uit Ulft zat voor de derde keer mee in de vlucht van de dag. Daarmee vergaarde hij tien punten voor het bergklassement en staat nu vijf punten voor op Thomas de Gendt. De vijfde etappe van La Tour-de-Salvagny naar Mâcon werd in de sprint gewonnen door Phil Bauhaus. Enrico Battaglin was de eerste LottoNL-Jumbo renner op plek negen. Stef Clement finishte in het peloton en behield de vierde plek in het klassement dat aangevoerd wordt door Thomas de Gendt.

“Koen heeft de bergtrui nu echt in handen”, zei ploegleider Grischa Niermann. “Hij begon heel sterk door op de eerste col van de dag al punten te pakken, weliswaar achter Thomas de Gendt. Vervolgens was hij bij elke aanvalspoging betrokken, maar wilde Lotto-Soudal hem eerst niet laten rijden. Uiteindelijk lukte het hem dan toch om mee te zitten. Hij gaf zelf aan dat het niet zijn beste dag was, maar hij gaat nu toch stevig aan de leiding in het bergklassement.” 

Stef Clement staat ook na de vijfde etappe nog op de vierde plek in het algemeen klassement. “We wilden vandaag Stef veilig door de etappe heen loodsen en zorgen dat hij zijn plek in het algemeen klassement behield. Dat is gelukt. Enrico Battaglin reed nog mee in de sprint, maar gaf aan dat hij geen ruimte kreeg om echt mee te sprinten. Uiteindelijk wordt hij nog negende”, zei Nierman. 

Morgen staat de eerste serieuze bergrit op het programma met als laatste beklimming de Mont du Chat, een col van de buitencategorie. “Die beklimming is echt erg stijl. 8,5 kilometer met een stijgingspercentage van meer dan 10%”, keek Niermann vooruit. “Het is een berg die we ook in de Tour de France weer voorgeschoteld gaan krijgen en ik verwacht dat het daar morgen tussen de klassementsmannen zal gaan. Hopelijk gaat Stef daar morgen met de beste renners mee kunnen.”

Related updates