Zilver en brons voor Team LottoNL-Jumbo op het NK Sprint

Team LottoNL-Jumbo heeft op de slotdag van het NK sprint twee podiumplaatsen weten te behalen. Bij de vrouwen was er de bronzen medaille voor Sanneke de Neeling en op het toernooi van de mannen won Jan Smeekens de zilveren medaille.


Smeekens begon de dag als tweede in het algemeen klassement achter Ronald Mulder. De slotrit van de 500 meter ging tussen Ronald Mulder en Smeekens. Smeekens won de rit in en tijd van 34,94 en moest de ritwinst delen met Ntab. Op de tweede 1000 meter reed de sprinter van Team LottoNL-Jumbo naar een tijd van 1.10,94 (9e). Deze afstand werd gewonnen door Ronald Mulder.  Uiteindelijk won Mulder het eindklassement en werd Smeekens tweede.


Smeekens kijkt tevreden terug op de vier afstanden. “Het was een zwaar maar mooi weekend, ik heb twee goede 500 meters gereden. De openingen zitten er strak op, ik rijd twee keer een 34 met een 9,6 opening, dat was mijn doelstelling. Het is mooi om met deze tijden twee keer op het podium te staan, gisteren als winnaar en vandaag op de gedeelde eerste plek.”


Ook op de afstand die hem minder ligt schaatste Smeekens naar een prima tijd. “Het was een stabiel weekend. Mijn duizend meters waren goed rond de 1.10. Op naar de WK Afstanden in Korea.”


Schaatshouding


Smeekens heeft zich de laatste tijd vooral bezig gehouden met zijn schaatshouding, dat betaalt zich nu al deels uit. “Mijn houding is een stuk beter maar nog niet perfect. Met het begeleidingsteam focussen we op het verbeteren van mijn houding. We gaan er de komende weken weer mee aan de slag en is het afwachten wat dat oplevert in de komende wedstrijden.”


Aankomend weekend staat de World Cup in Berlijn op het programma. Met de zilveren medaille van dit weekend is Smeekens geplaatst. “Ik had mij nog niet geplaatst maar heb dit weekend er alles aan gedaan en ben blij dat het gelukt is.” Voor het WK Sprint heeft Smeekens zich nu verzekerd van een plek als 1e reserve. 


Hein Otterspeer schaatste alleen de 500 meter. Vanwege een liesblessure moest hij de tweede 1000 meter aan zich voorbij laten gaan. Na de afmelding van Otterspeer was Jorritsma de enige schaatser van Team LottoNL-Jumbo die naast Smeekens mee deed op het NK Sprint. Hij werd 10e in het eindklassement.


Brons voor de Neeling


Bij de vrouwen was het Sanneke we Neeling die er met de bronzen medaille vandoor ging. De jonge sprintster baalde vooral van de tweede dag waarop ze een plek in het klassement zakte. Op de 500 meter schaatste de Neeling naar een 38,98 (3e). Op de 1000 meter werd ze 4e in een tijd van 1.17,43. Een teleurstellende tweede dag nadat de sprintster op de eerste dag de 500 meter won en op de 1000 meter tweede werd.


“Soms zit het mee, maar vaak zit het tegen. Ik heb dit weekend weer veel geleerd maar ik ben blij dat het er weer op zit. Het is zonde dat ik nog net derde word.” De Neeling was duidelijk, de 500 meters gingen goed maar op de 1000 meter valt nog weel te winnen. “Daar ben ik echt nog niet tevreden over. Het moet gewoon harder maar het is frustrerend dat het niet lukt.”


Vooral de laatste 1000 meter ging niet zoals ze wilde. Na een goede 500 meter stond De Neeling vijf honderdsten voor op Ireen Wust. In de slotrit tegen haar directe concurrente moest ze erbij blijven om nog kans te maken op de overwinning. “Vandaag was het alles of niets en het werd niets. Ik wilde gewoon zo graag de rit winnen. Dan ben je te gehaast en kom je er niet in. Het is zo balen, als ik een superrit had gereden was ik er gewoon bij gebleven. Je wil gewoon te graag en dan vergeet je de schaatsen.”


Het is voor De Neeling extra zuur dat ze in extremis ook nog naar plek 3 in het eindklassement zakt. “Ik wist dat ik niet heel veel voorsprong op Anice Das had, maar mijn tijd op de 1000 meter was gewoon ver onder mijn niveau.” De derde plaats zorgt ervoor dat De Neeling voor een WK Sprint-ticket afhankelijk is van het wel of niet starten van Wust op dat WK.


Van Beek en Van Hemert


Naast De Neeling reden ook Lotte van Beek en Roxanne van Hemert het NK Sprint. Van Beek schaatste naar een 8e plek in het eindklassement terwijl Van Hemert 10e werd op dit Nederlands Kampioenschap Sprint. 





Related updates