De bergtrui en drie keer een top tien notering in Noorwegen

Team LottoNL-Jumbo renner Moreno Hofland is vierde geworden in de laatste rit van de Arctic Race of Norway. De Duitser John Degenkolb (Giant-Alpecin) won de etappe en de Italiaan Gianni Moscon (Team Sky) wist het eindklassement op zijn naam te schrijven. Tom Van Asbroeck van Team LottoNL-Jumbo nam de bergtrui mee naar huis.

 

De 4e etappe was 193 kilometer lang en ging vanaf de poolcirkel naar Bodø. Tijdens de rit ontstonden er divers kopgroepen waarvan de laatste pas op 2 kilometer voor de streep werd ingerekend. De massasprint werd een strijd tussen de Noor Kristoff (Katusha) en Degenkolb. De Duitser won van de Noor en derde werd de Fransman Demare (FDJ). Daarachter was het Moreno Hofland die als vierde over de streep kwam.

“Ik heb vandaag een mooie koers gezien.” Ploegleider Frans Maassen vermaakte zich. “Er gebeurde vandaag erg veel, op de eerste beklimming reed BMC het peloton uit elkaar en wist er een kleine groep over te blijven. Sep Vanmarcke en Tom van Asbroeck zaten daarin en Van Asbroeck kon boven op de klim punten pakken voor de bergtrui. We hebben daar veel energie in gestoken en dan is het mooi dat het ook lukt.”

“Toen het allemaal weer samen kwam reden er zes man weg en werd de koers gecontroleerd. Het werd al snel duidelijk dat het een massasprint zou gaan worden. In de laatste kilometer zaten we als ploeg even te ver maar konden dat snel corrigeren. Daarna weet Hofland er een mooie sprint van te maken. Het is jammer dat niet alles op z’n plek valt en hij de rit wint, maar zijn sprint was in orde.”

Tom Van Asbroeck wint de bergtrui

Van Asbroeck wist zijn bergtrui met succes te verdedigen. In het begin van de etappe was Van Asbroeck onderdeel van de eerste. Dit zorgde ervoor dat Van Asbroeck na 72 kilometer de bergsprint kon winnen. De overige bergsprints werden door een nieuwe kopgroep opgeraapt maar de bergtrui van Van Asbroeck kwam niet meer in gevaar. Van Asbroek pakte in de eerste rit de bergtrui maar moest deze een dag later weer afstaan. In de derde rit gisteren greep Van Asbroek de trui weer terug en vandaag mag hij de trui, en een jaarvoorraad aan Noorse Zalm mee naar huis nemen. 

Ondanks het gemis van een ritzege is Maassen positief. “We kijken tevreden terug op de Arctic Race of Norway. Voor de etappe van gisteren hadden wij niet de juiste renner bij ons, maar in de rest van de etappes lieten wij ons telkens van voren zien. Twee vierde plaatsen, een derde plaats en de bergtrui is een mooi resultaat.” 

Frans Maassen roemt Vanmarcke voor zijn werk tijdens de laatste rit. “Eerst zorgt Vanmarcke ervoor dat Van Asbroek de bergpunten kan pakken en in de finale doet Vanmarcke er alles aan om Hofland in stelling te brengen. Vanmarcke is voor mij de man of the match.”

 

 

 

Related updates