De laatste koers voor Maarten Tjallingii

Maarten Tjallingii staat vandaag aan de start van zijn laatste koers. Na de Ster ZLM Toer zal de 38-jarige renner van LottoNL-Jumbo stoppen met zijn carrière als profrenner. Tjallingii laat een lange carrière achter zich met de nodige hoogte- en dieptepunten. De komende dagen wil Tjallingii er nog alles aan doen om zijn carrière in stijl af te sluiten.  

Met een bijzonder gevoel gaat Maarten Tjallingii op weg naar Goes. “Ik ben op een hele andere manier gespannen eigenlijk, ik ben voor het eerst in mijn carrière mijn schoenen vergeten.” Tjallingii kan er grappen om maken terwijl hij zich voorbereidt op zijn laatste koers. “Misschien dat er meer emotie bij komt kijken, en emotie en dingen moeten doen is voor mannen schijnbaar lastig.”

“De Ster ZLM Toer is een wedstrijd waar we graag willen scoren, en met de vorm die we nu hebben moeten we dat ook zeker kunnen. Dat het de laatste wedstrijd voor mij is brengt wel een ander soort zenuwen met zich mee. Ik voel toch al een beetje dat het ook om mij gaat.”

Ronde van België en Parijs-Roubaix

Tien jaar geleden zette Tjallingii zichzelf op de kaart met zijn winst in de Ronde van België, voor hem een van zijn hoogtepunten. “Eigenlijk zijn al mijn overwinningen hoogtepunten, maar het winnen van de Ronde van België was fantastisch, daar heb ik mij aan iedereen laten zien en m’n visitekaartje afgegeven.” In 2013 won Tjallingii een rit in de World Ports Classic maar in 2011 liet Tjallingii zich op het hoogste niveau zien op de kasseien van Roubaix. “3e in Parijs Roubaix 2011 is ook een hoogtepunt dat er bovenuit steekt. het was een van de mooiste ervaringen ooit om met mijn kwaliteiten derde te worden in Parijs-Roubaix.”

Giro d’Italia in eigen regio

De hoogtepunten van Tjallingii zijn vooral de momenten waar hij zichzelf kon laten zien, dat is ook precies het doel waarmee hij dit jaar zijn laatste grote ronde startte. “Ik krijg er weer kippenvel van als ik er aan denk. Mijn carrière af sluiten met zo’n mooie Giro, dat was gewoon geweldig. Ik wilde nog een keer aan de wereld tonen wie Maarten Tjallingii is, en dat is met een blauwe trui in mijn Arnhem zeker gelukt.” Door in de eerste twee etappes mee te gaan in de ontsnapping kon Tjallingii in Arnhem de blauwe bergtrui aantrekken. “Dit is wel een van de dingen waar ik echt aan gewerkt heb deze winter. Op zich doe ik dat elk jaar, maar dit jaar pakte het heel goed uit, beter dan dit had ik het niet kunnen dromen.”

Dieptepunt in de succes-Giro

Die succesvolle Giro had ook een keerzijde. “Het verliezen van de roze trui was een groot dieptepunt. Omdat ik persoonlijk zo betrokken was met het teamproces en ik Steven de laatste tijd ontzettend zag groeien, kwam dit hard aan. De hele ploeg was er kapot van en dat is echt die emotie in de sport.” Tjallingii geeft aan dat het teamgevoel in Italië erg sterk was. “Ik ben blij dat wij onze emoties en teleurstellingen met elkaar en met Steven konden delen. Als we dat niet met Steven hadden kunnen delen, hadden wij ook niet kunnen meedelen in zijn successen. Wij hebben hem naar een hoogtepunt toe geholpen en dat heeft hij bij ons ook gedaan, dat was een mooie wisselwerking.”

Teamproces

Juist het teamproces wat in de Giro naar voren komt, is iets wat Tjallingii erg zal gaan missen. “Het teamproces zorgde ervoor dat ik het maximale eruit kon halen. Als mountainbiker ben ik als individu begonnen, maar ik ben er toen achter gekomen dat ik er niet alles uit kon halen.” In de 11 jaar als wegrenner was dat voor Tjallingii heel anders. “Als ik mijn steentje bij kan dragen aan het resultaat van het team, kan ik er wel alles uit halen.”

Valpartijen

Wat ik zeker niet ga missen zijn de valpartijen, al hebben die mij ook wel veel gebracht,” merkt Tjallingii op. “De adrenaline-rush die je krijgt als je net niet onderuit gaat is toch wel heel tof,” zegt Tjallingii lachend. “Wat ik zeker niet ga missen, is dat je met 65 kilometer per uur in een peloton over slingerende weggetjes tussen vluchtheuvels door slingert.”

Als Tjallingii over valpartijen spreekt, is het breken van zijn heup in de Tour van 2012 het dieptepunt. Al weet Tjallingii zelfs daar het positieve van in te zien. “Dieptepunten hebben mij geleerd om sterker terug te komen. Het breken van mijn heup heeft mij wel doen beseffen dat ik er anders in ben gaan staan.” Daarmee bedoelt Tjallingii dat hij zijn werk moet doen in de koers, en niks meer of minder. “Als ik mijn werk moet doen wil ik dat voor 100 procent doen. Dus als ik mij maar 80 procent voel, moet ik het niet doen en aan de dag erna denken.” Tjallingii bedoelt hiermee dat je niet koste wat het kost jezelf in het peloton naar de finish hoeft te slepen met alle gevolgen van dien. “Doe nou maar 100 procent je werk en dan is het klaar, dan rol je veilig naar de finish.”

Die valpartij is een leermoment voor Tjallingii geweest. En dat is ook wat hij renners in hun carrière mee wil geven. “Mensen willen eerst het wiel uitvinden om te beseffen dat het anders moet, maar als je het van een ander leert, leer je het veel sneller. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden om het wiel te kunnen gebruiken. Het wiel bestaat al namelijk.” 

Toekomst

Mensen coachen en nieuwe dingen leren, dat is ook waar de toekomst voor Tjallingii ligt. “Ik ga me bezig houden met succes-begeleiding, dat kun je zien als mentale training voor topsporters, maar ook voor mensen in het bedrijfsleven.”  Hoe Tjallingii dat precies vorm gaat geven weet hij nog niet. Ik heb nu een half jaar de tijd om vorm te geven hoe ik er op 1 januari voor wil staan. En of dat binnen de wielerwereld, de sportwereld of daarbuiten is weet ik nog niet. Ik sluit niks uit.”

Voor een renner met 8 jaar ervaring op de mountainbike en 11 jaar ervaring als profrenner op de weg is een toekomst in de wielersport niet uniek. “Ik sluit het niet uit dat ik ooit weer in een wielerploeg aan de slag ga. Het lijkt mij een mooie mogelijkheid om mijn expertise over te kunnen brengen aan andere sporters.”

Ster ZLM Toer

Voordat Tjallingii definitief afscheid neemt, rijdt hij de Ster ZLM Toer. “Ik ga ontzettend genieten van deze Ster ZLM Toer. We zitten in een winning mood, afgelopen weken won Dylan Groenewegen twee keer en hij is echt in orde en dat maakt het alleen maar leuker. Laten we dit de komende dagen doortrekken.” Of Dylan net als André Greipel vorig jaar ook het algemeen klassement kan winnen, weet Tjallingii niet. “Dat wordt lastig, maar hij is in goede doen, dan moet hij die Ardennen-rit wel aankunnen. Dylan heeft ons dit jaar meer verbaasd, dus laat dat nog maar een keer gebeuren. Het is een uitdaging, maar hoop doet leven en daar gaan we voor.”

 

 

Related updates