De Vries en Roest tweede in ploegenachtervolging

In de vernieuwde Friese schaatstempel Thialf zijn Douwe de Vries, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen tweede geworden op de ploegenachtervolging die door de Noren gewonnen werd. Jan Smeekens sprintte naar de achtste plaats op de 500 meter.

 

In de vierde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen pakten de Noren de zege met 3.42,43 in de ploegenachtervolging en keken toe hoe Nederland in de laatste rit van de dag het opnam tegen Japan. De race verliep voor Nederland niet zoals gedacht want in de tweede helft lieten de mannen in het oranje het liggen. 

 

“De start was goed maar na verloop van tijd werd duidelijk dat de rondetijden niet snel genoeg waren”, vertelde Douwe de Vries na afloop. “Net voordat we doorkregen dat we te langzaam waren maakte Jan nog een misslag in de zuidbocht en dat hielp ook niet mee. Dan heb je twee rondjes achter elkaar te langzaam gereden en dat maak je op dit niveau niet zo maar goed. De Noren zijn een sterk blok en ook de Zuid-Koreanen kunnen achtervolgen daar komt het gevaar vandaan voor de WK. Maar dit moeten we voornamelijk bij ons zelf zoeken. We kunnen sneller en dat weten we.”

 

De samenstelling van de Nederlandse achtervolgersploeg was ook anders maar volgens De Vries lag het daar niet aan.

 

“We moeten naar de samenstelling kijken wat het beste is. Die van vandaag was zeker niet slecht. We kunnen gewoon veel beter. We hebben net een zwaar trainingskamp achter de rug. Misschien hakt het er in. Ik denk dat dit een uitschieter was want we kunnen zeker sneller”, sluit De Vries af. 

 

Jan Smeekens
Op de 500 meter, die gewonnen werd door de Rus Ruslan Murashov, pakte Jan Smeekens de 8e plaats. Smeekens opende in 9,71 en bleef aan de finish met 34,96 seconden onder de 35 in het vernieuwde Thialf en was daarmee de beste Nederlander. 

 

“Beste Nederlander zijn is altijd een leuk feitje”, zei Jan Smeekens na zijn race. “Dit is een goede wedstrijd richting de NK-afstanden maar ik had liever hier op het podium gestaan. De afgelopen twee weken hebben we op het trainingskamp in Collalbo flink geïnvesteerd richting de tweede helft van het seizoen. We vonden het belangrijk om door te pakken daarom ging ik niet naar Astana. Ik had zelf graag sneller gereden maar alles onder de 35 is volgens trainer Jac Orie goed. Je moet het grotere plaatje zien en soms moet je tevreden zijn met iets minder.”

 

Morgen wordt het programma in Thialf vervolgd en komen Kjeld Nuis en Patrick Roest in actie op de 1.500 meter. Ook Gerben Jorritsma rijdt het koningsnummer. Hij vervangt Sven Kramer.

 

Related updates