De Vries met Nederlandse ploeg in toptijd naar wereldtitel Team Pursuit

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft bij het WK afstanden in Kolomna goud gewonnen. Douwe de Vries reed samen met Arjan Stroetinga en Jan Blokhuijsen de snelste tijd ooit gereden op een laaglandbaan. Hun 3.40,04 was 1,22 seconde sneller dan de tijd van de Noren, die zich volledig op de Team Pursuit hadden gefocust.

 

Sven Kramer, normaal gesproken de kopman van de Nederlandse achtervolgingsploeg, had zich in de aanloop naar het WK afstanden in Kolomna afgemeld voor het ploegenonderdeel, maar daar had de Nederlandse formatie vrijdagavond geen last van. “Het wordt natuurlijk niet makkelijker zonder Sven”, zei Team LottoNL-Jumbo-vertegenwoordiger Douwe de Vries na de gouden race. “Toch hebben we de beste race van het seizoen gereden. Arjan Stroetinga heeft flink wat stappen gezet in zijn opening. De start was voor ons van groot belang, dat gold ook voor mij. Als we er te hard in knallen, wordt het heel moeilijk om de rit daarna vlak te houden. Dat hebben we vandaag heel goed gedaan.”

 

De Vries heeft als voorbereiding op deze ploegenachtervolging de focus in zijn trainingen wat meer gelegd op starten dan normaal. “Ik heb me heel serieus voorbereid op de Team Pursuit, maar dat bijt mijn voorbereidingen op de 5000 meter van morgen niet”, gaf hij aan. “Natuurlijk train ik normaal gesproken niet zoveel op de start, maar deze titel zorgt er uiteindelijk vooral voor dat ik morgen met een beter gevoel aan de start van de 5000 meter sta.”

 

De manier waarop het Nederlandse team zich op de Team Pursuit heeft voorbereid, staat echter in schril contrast met de toewijding van Noorwegen. De Noren hadden massaal hun individuele afstanden afgezegd om de kans op WK-goud op het ploegenonderdeel te vergroten. “Wij kunnen hier niet maandenlang naartoe werken omdat we alledrie in een andere ploeg rijden”, concludeerde De Vries. “Vandaag waren we alledrie erg goed. We rijden de derde tijd ooit en de snelste tijd ooit op een laaglandbaan. De Noren hebben ook een uitstekende tijd gereden en hebben veel voor deze ploegenachtervolging gelaten. Dat zegt veel over onze prestatie.”

Related updates