Dylan Groenewegen wint eerste etappe Tour de Yorkshire

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in de Tour de Yorkshire gewonnen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo was aan de haven van Scarborough sneller dan Caleb Ewan en Chris Opie. Toch had de overwinning een nare smaak. Kopman Steven Kruijswijk kwam hard ten val, maar lijkt met de schrik vrij te komen.


“Ik ben blij dat ik vandaag naar de winst kon sprinten”, aldus Dylan Groenewegen. “Het was een zware etappe en op de klim kwam ik in de tweede groep terecht. De ploeg heeft er alles aan gedaan om mij voorin terug te brengen. Het is mooi dat ik dan win. Alle lof voor mijn ploeggenoten.”


Volgens Groenewegen was het vooraf duidelijk dat de Robin Hood’s Bay lastig ging worden. “We wisten dat de klim zwaar was. Ik was behoorlijk moe, maar de ploeg bracht mij goed terug. Het was belangrijk om hier te winnen. Hier doe je het allemaal voor.”


Na de top van de klim was het nog 28 kilometer naar de finish. In de straten van Scaborough liep de weg nog iets op. “Ik voelde mijn benen behoorlijk en zakte nog iets terug. Gelukkig was Tom Leezer daar en heeft mij weer voorin afgezet. In de laatste rechte lijn begon Bouhanni te sprinten. Hij week een beetje uit waardoor er voor mij ruimte was. Uiteindelijk kwam Ewan nog dichtbij, maar had ik de winst al te pakken.”


Addy Engels


“Het is cliché om te zeggen, maar dit was echt een overwinning voor de ploeg”, aldus ploegleider Addy Engels. Volgens hem is het vooraf bedachte scenario uitgekomen. “We wisten dat Dylan het op de klim zwaar zou krijgen. We hebben dan ook van te voren gezegd dat de ploeg op hem moest wachten. Dat hebben ze gedaan en bovenop de klim konden ze de achtervolging al inzetten. Al snel kwam Groenewegen weer terug om mee te doen voor de overwinning.”


Kruijswijk valt


In de laatste honderden meters was er een massale valpartij. Daarbij raakte ook kopman Steven Kruijswijk betrokken. “Het is een domper dat Steven valt, maar op het eerste gezicht lijkt hij oké”, aldus ploegleider Addy Engels.


Kruijswijk is in Yorkshire om de laatste puntjes op de i te zetten voordat hij aan de 100e Giro d’Italia begint.


 

Related updates