Enrico Battaglin 10e in 4e etappe Tour Down Under


De Italiaanse renner van Team LottoNL-Jumbo, Enrico Battaglin, sprintte vandaag naar een 10e plaats in de Tour Down Under. De vierde etappe eindigde opnieuw in een massasprint. Net als na de eerste en derde etappe was het de Australiër Caleb Ewan (Orica) die er met de winst vandoor ging. Richie Porte (BMC) blijft leider en de kopman van Team LottoNL-Jumbo, Robert Gesink, staat nu 11e op 29 seconden. 


“Ik heb geprobeerd mee te sprinten voor de zege. Ik ben blij om top 10 te rijden in mijn eerste sprint van het seizoen, maar ik weet ook dat we het nog beter kunnen doen.“ Enrico Battaglin had deze rit al lang aangestreept in het ronde boek. “De rit eindigt licht omhoog en dat is precies waar mijn krachten liggen dus moest ik mij hier laten zien.”


De rit begon in Norwood en finishte 149,5 kilometer later in Campbelltown, het weer was een stuk aangenamer dan de hitte tijdens de eerste rit. Als snel reed er een kopgroep van drie renners weg en zij namen een maximale voorsprong van 3 minuten. Het peloton werd gecontroleerd door BMC en in de finale kwamen daar ook de sprintersploegen bij. Pas drie kilometer voor het eind werd de laatste vluchter in gelopen.


“De laatste kilometers gingen ontzettend snel, het peloton wilde er natuurlijk alles aan doen om ook die laatste vluchter te pakken. Na drie etappes en een dag waarin de weg alleen maar op en neer ging voelde je dat wel in je benen.” Battaglin kreeg hulp van zijn ploeggenoten die in de finale meehielpen in de achtervolging. Uiteindelijk werd de rit opnieuw een massasprint en waren het de pure sprinters die mee konden doen om de overwinning. Caleb Ewan won, voor Peter Sagan (Bora) en Danny van Poppel (Sky). Enrico Battaglin eindigde net achter de sprinters op een 10e plaats. 


Addy Engels


Ploegleider Addy Engels was duidelijk over de etappe zonder noemenswaardige gebeurtenissen. 

“Het plan is goed uitgevoerd. Dit was de etappe waarvoor we Enrico hebben aangewezen. De finale was perfect voor hem. Daarnaast was het in deze etappe erg belangrijk dat Wagner bij hem bleef en hem door de race loodste. Dat is erg goed gegaan en Gesink heeft geen tijd verloren.”


Engels kijkt uit naar de volgende rit in de Tour Down Under. “Morgen is de grote dag op Willunga Hill en Gesink voelt zich nog erg goed dus ik ben benieuwd hoe ver hij komt.” De vijfde rit start morgen in Mclaren Vaile en finisht bergop. Met het criterium op zondag in Adelaide is morgen de laatste grote kans voor de klassmentsmannen om Richie Porte aan te vallen.

Related updates