George Bennett in de ontsnapping tijdens de zwaarste etappe

In de vijftiende etappe heeft George Bennett zich opnieuw laten zien in de kopgroep. De renner van Team LottoNL-Jumbo zat in de etappe naar Culoz in een grote kopgroep. 30 man wisten in het begin van de etappe weg te rijden. In de finale was Jarlinson Pantano (IAM) sneller dan Rafael Majka (Tinkoff), beiden waren onderdeel van de kopgroep.

Bennett baalde dat hij in de finale moest lossen uit de kopgroep. “Kort na de start voelde ik mij nog goed, in het gevecht om de kopgroep lukte het mij om voorin te komen. Maar na 100 kilometer begon het pijn te doen. Mijn lichaam voelde niet goed en ik voelde mij erg moe, ik ben erg teleurgesteld dat ik die mannen niet kon volgen. Misschien had het ook nog te maken met mijn val in de 11e etappe, maar dat maakt het niet minder teleurstellend.”

Ook ploegleider Merijn Zeeman zag dat Bennett leeg raakte. “Ik heb vooral respect voor wat hij vandaag laten zien heeft, het peloton werd op de klim uit elkaar gereden en de beste 30 zaten van voren.” Naast Bennett was ook Kelderman aangewezen. “We hadden van te voren twee renners aangewezen om mee te zitten. Kelderman probeerde het en ontplofte daarna, Bennett lukte het wel om in de ontsnapping terecht te komen. Op de klim van eerste categorie zagen we dat Bennett de beste 12 renners niet kon volgen en helemaal leeg raakte.”

Dylan Groenewegen binnen tijdslimiet

Een ander doel was volgens ploegleider Merijn Zeeman om Groenewegen binnen de tijdslimiet te laten finishen. “Dat is gelukkig gelukt, het werd nog spannend toen hij achter de grupetto kwam te zitten maar dankzij Vanmarcke is hij terug kunnen keren en is hij gefinisht in de groep met de andere sprinters.” Zeeman roemt het karakter van Groenewegen. “Groenewegen heeft zich volledig uit elkaar moeten trekken, ik heb veel respect voor zijn doorzettingsvermogen.”

Vanmarcke nam risico door zich terug te laten zakken maar wist dat hij het recht kon zetten. “Groenewegen loste op een van de klimmen en toen heb ik op hem gewacht, ik heb hem op sleeptouw genomen in de afdaling lukte het ons bijna om terug te keren. Uiteindelijk is het gelukt om in de groep van Cavendish te komen en naar de finish te rijden.”

Groenewegen kijkt terug op een zware dag in de tour. “Vandaag was een van de zwaarste dagen en ik ben blij dat ik het overleefd heb. Op een gegeven moment dacht ik dat het echt voorbij was en toen heeft Sep op mij gewacht en mij moed ingesproken. Samen zijn we naar de grupetto gereden.“

Morgen

Volgens Merijn Zeeman is het geen uitgemaakte zaak dat het morgen een sprint gaat worden. “Het zal erom gaan wat de sprintersploegen willen, als zij een sprint willen dan zal dat gaan gebeuren. Maar als er een kopgroep weg gaat rijden moeten wij daar ook zeker bij zitten.”

Related updates