Gesink klimt weer met besten mee in Tour de France

Robert Gesink heeft ook tijdens de tweede dag in de Pyreneeën prima stand gehouden. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam in de elfde etappe van de Tour de France als 15e over de streep. De Nederlander blijft de nummer acht van het klassement.

Robert Gesink heeft ook tijdens de tweede dag in de Pyreneeën prima stand gehouden. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam in de elfde etappe van de Tour de France als 15e over de streep. De Nederlander blijft de nummer acht van het klassement.

De rit van woensdag liep over 188 kilometer van Pau naar Cauterets. Onderweg moesten de renners onder meer de Col d’Aspin en de Col du Tourmalet over. Chris Froome (Sky) finishte in dezelfde groep als Gesink en behield zijn gele trui. De etappe werd gewonnen door vluchter Rafal Majka van Tinkoff-Saxo.

Bauke Mollema (Trek Factory Racing) viel op de slotklim, de Côte de Cauterets, nog even aan. Gesink had graag willen volgen. “Ik had ook het idee om aan te vallen, aangezien de topfavorieten toch niet echt op mij letten, maar Bauke was me net voor”, aldus de Varssevelder. “Hij was helaas net even te snel weg.”

Pijn in benen
Net als dinsdag vielen er slachtoffers in de Pyreneeën. “Op de Tourmalet trok Astana heel hard door”, keek Gesink terug. “We waren op de top met maar tien man over ongeveer. De benen doen nu ook behoorlijk pijn. Ik moest echt volle bak geven vandaag, maar ik denk dat meer mannen hebben afgezien.”

Ten Dam helpt Gesink
Laurens ten Dam probeerde in het begin van de etappe diverse malen mee te springen om in de kopgroep te komen, maar slaagde niet in die opzet.
 
“Toch zat ik in de finale in de groep met favorieten. Gelukkig kon ik van waarde zijn voor Robert, dat had ik na de ploegentijdrit ook beloofd. Het heeft allemaal wel veel kracht gekost. We moeten even kijken hoe we het morgen gaan doen. Als ik weer zo ga aanvallen, ben ik er in de finale niet meer bij en moet Robert zelf bidonnen halen. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel fijn is om in de laatste kilometers nog een mannetje bij je te hebben.”

Kelderman werkt
Wilco Kelderman heeft steeds minder last van zijn rug. “Er zit verbetering in. Ik heb mijn werk kunnen doen vandaag. Ik had me ook nog wel helemaal uit elkaar kunnen trekken richting de top, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel zin. Ik wil richting de laatste week nog wat verbeteren, zodat ik wat kan proberen.”

Kruijswijk komt tekort
Steven Kruijswijk kende een lastige dag in de Pyreneeën. “Ik ben nu gewoon wat minder dan in de Giro. Ik merkte op de Tourmalet dat ik wat tekort kom ten opzichte van de rest. Als aanvallen niet mogelijk is, kan ik beter Robert ondersteunen, dan kunnen we met de ploeg nog een mooie Tour rijden.”

Tom Leezer
Tom Leezer stapte woensdag met een gekneusde neus op zijn Bianchi en zag gedurende de dag behoorlijk af. “Gezien de omstandigheden mag ik misschien niet klagen, maar op sommige momenten had ik me graag iets beter gevoeld”, bekende hij na afloop.

Merijn Zeeman
Merijn Zeeman blikte achteraf tevreden terug op de elfde etappe. “Laurens heeft in de beginfase gestreden om in de kopgroep te komen, maar helaas werd zijn groepje telkens teruggepakt. Robert maakte op de Tourmalet een goede indruk. Daarna was het een kwestie van consolideren en dat is gelukt.”

Related updates