Gesink in de buurt van de top 10 na eerste bergrit in Tour Down Under


Robert Gesink staat na twee ritten 11e in het algemeen klassement van de Tour Down Under. De kopman van Team LottoNL-Jumbo werd in de tweede etappe 19e achter winnaar Richie Porte (BMC). De Australiër Porte finishte met een voorsprong van 16 seconden op twee achtervolgers, en 19 seconden op de groep met Gesink.


De 148,5 kilometer lange rit werd op gang geschoten in Stirling. Na 25 kilometer ontsnapte de Duitser Jasha Sutherlin (Movistar) en al snel fietst hij een voorsprong van 4 minuten bij elkaar. De jonge Alexey Vermeulen van Team LottoNL-Jumbo probeerde de oversteek te maken maar kwam niet dichterbij. Met nog 35 kilometer te gaan werd de Duitser teruggepakt en kon het peloton de finale voorbereiden. Volgens kopman Robert Gesink begon de koers toen pas echt. “Het was een mooie rit vandaag. Eerst reden we 5 plaatselijke ronden op een lastig parcours maar werd er niet echt gekoerst. Toen de klim eraan kwam werd het wringen, duwen en trekken.”


In Paracombe finishte de etappe op Torrens Hill Road. Al vroeg op de klim opende topfavoriet Richie Porte de finale. Een aantal renners kon nog even aanhaken maar moesten de winnaar van vorig jaar niet veel later ook laten gaan. Volgens Gesink bracht de ploeg hem perfect in positie. 

“We zaten aan de voet van de klim in een goede positie, we zijn volle bak omhoog gereden en dat was daarna ook wel te zien. De vermogens waren hoog en dat betekent dat niet alleen het niveau hoog ligt maar ik zelf ook een goede vorm heb. Dat geeft vertrouwen voor rit 5, met de finale op Willunga Hill.”


Porte won de etappe met een voorsprong van 16 seconden op Gorka Izagirre (Movistar) en Esteban Chaves (Orica), 3 seconden later finishte er een groep met de andere klassementsmannen. Robert Gesink kwam in deze groep als 19e over de streep. Gesink stijgt naar de 11e plaats in het klassement, op 29 seconden van de nieuwe klassementsleider Richie Porte.


Addy Engels


Ploegleider Addy Engels onderstreept de dominantie van Porte. ‘Porte stak er bovenuit maar de rest zat dicht bij elkaar. De ploeg heeft Robert vandaag goed kunnen ondersteunen waardoor er verder niet veel gebeurd is.”


“De komende dagen worden hoogstwaarschijnlijk sprint-etappes. Zaterdag wordt belangrijk, dan valt de beslissing op Willunga Hill.”

Related updates