Gesink sterk in kasseienrit Tour, Vanmarcke baalt na pech

Robert Gesink heeft zich dinsdag knap staande weten te houden in de vierde etappe van de Tour de France. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam in Cambrai als 14e over de streep na een 223,5-kilometerlange rit die vooral lastig was vanwege de zeven kasseistroken van in totaal 13,3 kilometer.

Robert Gesink heeft zich dinsdag knap staande weten te houden in de vierde etappe van de Tour de France. De kopman van Team LottoNL-Jumbo kwam in Cambrai als 14e over de streep na een 223,5-kilometerlange rit die vooral lastig was vanwege de zeven kasseistroken van in totaal 13,3 kilometer.

“We reden vandaag als blok van voren en dwongen op die manier respect af”, aldus Gesink. “Het koersen als collectief was vandaag de sleutel. Als team hebben we strijdlust getoond. We wisten dat het vandaag gevaarlijk kon worden, maar gelukkig ben ik de dag goed doorgekomen. Daar ben ik tevreden mee. Helaas reed Sep in de finale twee keer lek. Dat heeft ons een mooie dag-uitslag gekost.”

Nico Verhoeven deelde de tevredenheid van Gesink. “We zijn content met de manier waarop de ploeg vandaag heeft gereden”, sprak de ploegleider in Cambrai.

Sep Vanmarcke
Sep Vanmarcke had maandenlang uitgekeken naar de kasseienetappe en kreeg de kans om vol voor de dagzege te strijden, maar twee lekke banden in de slotfase wierpen hem ver terug.

“Ik heb er alles aan gedaan om goed voor de dag te komen vandaag en als het dan zo eindigt, is er natuurlijk ontgoocheling”, stelde de Belg. “Ik kwam na mijn eerste lekke band nog terug, maar moest toen op de laatste strook risico’s nemen om op te schuiven. Door het stof zag ik alleen al snel geen hand voor ogen meer en vervolgens reed ik nog een keer lek. Toen wist ik dat het over was”, baalde Vanmarcke.

Wilco Kelderman
Wilco Kelderman draaide dinsdag als een van de laatste renners de eerste kasseistrook op, omdat hij even daarvoor nog bidons was gaan halen bij volgauto. Vervolgens verbaasde hij vriend en vijand. 

“De benen waren zo goed dat ik ineens iedereen voorbijreed”, aldus Kelderman. “Het was voor mij een verrassing dat ik zo makkelijk over de kasseien ging. Ik heb het tot dusver niet vaak gedaan, maar vind het wel mooi. Misschien dat het daarom zo goed ging.”

Laurens ten Dam
Laurens ten Dam ging dinsdag flink ingepakt van start na zijn pijnlijke val van maandag. Op 16 minuten en 53 seconden van ritwinnaar Tony Martin (Etixx-QuickStep) kwam de dertiger uiteindelijk als 186e over de finish.

“Ik werd al snel gelost en behoorde toen tot de vijf á zes laatste renners in koers, maar uiteindelijk wist ik toch nog in een mooie groep de finish te halen”, aldus Ten Dam. “Ik voel me nu een beetje stijf, maar ben blij dat het ergste achter de rug is. Deze 13 kilometers aan kasseien waren een zware test.”

Woensdag
Het peloton rijdt woensdag tijdens de vijfde dag van de Tour van Arras naar Amiens. De bijna 190 af te leggen kilometers herbergen niet al te veel hoogtemeters. Een massasprint lijkt een logische afloop. 

“De komende vier dagen krijgen de renners vlakke etappes voorgeschoteld”, wist Verhoeven. “We moeten te allen tijde alert blijven, maar Laurens krijgt nu wel tijd en ruimte om te herstellen.”

Related updates