Gesink verliest 22 seconden in proloog Zwitserland

Robert Gesink is de Ronde van Zwitserland minder goed begonnen dan verwacht. De kopman van Team LottoNL-Jumbo werd 77e in de proloog en verloor 22 seconden op winnaar Tom Dumoulin (Giant – Alpecin).

“Robert vertrok redelijk goed”, zei ploegleider Nico Verhoeven na afloop. “Het tweede gedeelte van zijn tijdrit was alleen niet snel genoeg. Uiteindelijk heeft hij een seconde of zeven meer ingeleverd dan we vooraf hadden gehoopt. 22 seconden tijdverlies is best veel, maar aan de andere kant was dit pas vijf kilometer van een totale ronde en als je kijkt naar de andere klassementsrenners, valt de schade mee. We moeten het ook niet overdrijven en het zegt ook niets over zijn vorm. Vandaag ging het om secondes en de komende week zal het in de bergritten om minuten gaan.”

Momentopname

Verhoeven erkent dat het rijden van een proloog een specialisme is en dat Team LottoNL-Jumbo geen specialist aan de start had staan. “Sep Vanmarcke heeft een goede proloog gereden, Mike Teunissen en Paul Martens ook. Maar we moeten zien hoe het de komende dagen gaat. Vandaag was een momentopname van zes minuten.” Vanmarcke eindigde als 23e en hield zelf een dubbel gevoel over aan zijn tijdrit. “Het is positief dat ik steeds betere tijdritten ga rijden”, gaf hij aan. “Het is alleen jammer dat ik net niet in de top 20 eindig. Aan de andere kant mis ik nog een beetje ritme, na mijn hoogtestage van vorige week. We gaan komende week zien hoe dat trainingskamp op mij heeft uitgewerkt, maar op dit moment voel ik me goed.”

Geen twijfel

Zondag worden de klassementsrenners al meteen getest in een rit met een lastige klim op dertien kilometer van de streep. “We gaan ervan uit dat het een rit voor de klassementsrenners wordt”, zei Verhoeven. “Dan moeten Robert Gesink en Laurens ten Dam er bij zitten. Ik twijfel niet aan ze. Ik denk dat ze bergop bij de besten horen, hier in Zwitserland.”

Related updates