Groenewegen in witte trui na derde plaats in eerste etappe Tour of California

Dylan Groenewegen is derde geworden in de massasprint van de eerste etappe in de Amgen Tour of California. De Sprinter van Team LottoNL-Jumbo pakte met nog 350 meter te gaan de koppositie, maar werd nog gepasseerd door winnaar Peter Sagan (Tinkoff) en Wouter Wippert (Cannondale).

 

Het was van tevoren geen uitgemaakte zaak dat de eerste etappe van de Amgen Tour of California in een massasprint zou eindigen. Halverwege de rit zat een lange beklimming van de eerste categorie, maar daar werd het peloton niet uit elkaar gereden. “Katusha en Dimension Data controleerden de koers en zorgden ervoor dat het een massasprint werd”, zei ploegleider Frans Maassen. “Wij wilden pas laat beginnen aan onze lead-out en kozen het 3 kilometerpunt om op kop te komen. Dat zag er goed uit, maar we werden uiteindelijk toch verdrongen. Dylan Groenewegen kreeg wel de kans om zich te tonen en dat deed hij sterk. Hij had veel power.”

 

Tegenwind

“Het lukt ons op kop te komen waar we dat hadden afgesproken”, gaf Groenewegen aan. “Daarna waren we echter niet in staat om echt tot een lead-out te komen. In de laatste kilometer werden aan de linker- en rechterkant gepasseerd. Met nog 350 meter te gaan, kreeg ik ruimte en ben ik aangegaan. Ik dacht even dat ik ging winnen, maar ik ging te vroeg met de tegenwind die er stond. De mannen hebben het uiteindelijk goed gedaan en ik ben tevreden met mijn sprint.” Groenewegen was met zijn derde plaats de beste jongere in de eerste etappe en ontving the witte trui.

 

Maandag wordt er tijdens de tweede etappe in de Tour of California meer geklommen en is de kans op een massasprint kleiner. Dan krijgt George Bennett de kans om zich namens Team LottoNL-Jumbo te laten zien.

Related updates