Groenewegen komt niet aan sprinten toe in de 6e etappe

De zesde etappe in de Eneco Tour is een prooi geworden voor de vroege vluchters. Uit een kopgroep van 5 won de Sloveen Luke Pibernik (Lampre) de rit naar Lanaken. Team LottoNL-Jumbo-renner Dylan Groenewegen kwam niet aan sprinten toe en werd 19e. De mannen van het algemeen klassement kwamen in het peloton over de streep. In het klassement verandert er weinig, Rohan Dennis (BMC) blijft leider. 

“Het leek wel een criterium door al die bochten in de finale.” Dylan Groenewegen spreekt van een hectische finale. Een valpartij op drie kilometer van de streep was niet bevorderlijk voor de sprint. “We raakten elkaar daar kwijt en onder de boog van de laatste kilometer wist ik dat we de kopgroep niet meer konden pakken. Daarna pakten we een rotonde aan de verkeerde kant en besefte ik dat het geen zin meer had.” Het was voor Groenewegen zijn laatste kans om opnieuw te winnen in een massasprint. “Morgen is het een belangrijke dag voor het klassement, eens kijken wat ik voor de mannen in het klassement kan gaan doen.”

Merijn Zeeman

Ploegleider Merijn Zeeman zag zijn klassementsmannen de dag goed doorkomen. “Het was een relatief rustige dag in het peloton. In de eerste heuvelzone werd er wel gekoerst, maar kwam alles weer samen. Op de Halembaye en Muizenberg zijn er nog wel aanvallen geweest, maar ook toen werd alles dicht gereden.” Daarna namen de sprintersploegen het heft in handen. “Renners gingen beseffen dat er een sprint mogelijk was. Maar dan zit je nog wel met een kopgroep met een grote voorsprong. Dan weet je dat het kantje boord gaat worden. De kopgroep heeft het slim gespeeld.”

Morgen staat de laatste rit op het programma. In de rit naar Geraardsbergen gaat het peloton over tal van klimmetjes. “Morgen kan het zijn dat het klassement gaat veranderen. Al zal de ploeg van de klassementsleider er alles aan gaan doen om net als vandaag alles bij elkaar te houden.” De doelstelling is duidelijk. “We willen zo hoog mogelijk eindigen in het algemeen klassement, we gaan er morgen alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Jos van Emden

Op de zesde plaats in het algemeen klassement is Jos van Emden de eerste renner van Team LottoNL-Jumbo. Voor Van Emden was het vandaag een thuiskoers. “Het is altijd fijn om koerskennis te hebben maar nu kende ik echt elke weg. Dat bespaart een hoop energie op zo’n dag.” Van Emden wil zijn zesde plaats morgen behouden. “Het is voor mij een hoogtepunt van het seizoen als ik deze plek in het algemeen klassement kan vasthouden. Dit is een koers waar ik voor mijn eigen kansen mag gaan en dan is het mooi als ik juist dan wat kan laten zien.”

Related updates