Groenewegen pakt de jongerentrui en wordt tweede in het klassement.

Dylan Groenewegen is tweede geworden in het algemeen klassement van de Dubai Tour. In de straten van Dubai werd Groenewegen 10e. De slotetappe was 124 kilometer lang en werd in een massasprint gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser won het algemeen klassement, Groenewegen werd op 18 seconden tweede. Hij neemt ook de jongerentrui mee naar huis.


“Deze week was Kittel erg sterk. Met een beetje geluk had ik hem misschien kunnen verslaan, maar toch kijk ik tevreden terug op deze week,” aldus Groenewegen over zijn tweede plek in het algemeen klassement. “Het is een mooie koers om als sprinter je seizoen mee te beginnen. Ik heb mij vermaakt en goed mee kunnen doen. Ook het koersen is hier erg fijn. Vooral vandaag was het publiek erg enthousiast en alles is hier goed geregeld.”


“We hebben de sprinttrein goed kunnen testen. Dit was toch wel de top van de sprinttreinen en sprinters, en dat is het niveau waar wij heen willen.”


Na een snelle openingsfase duurde het even voordat de kopgroep van de dag gevormd was. Na 50 kilometer wisten vier mannen te ontsnappen. Het peloton controleerde de vlucht en hield de kopgroep binnen handbereik.


In de finale zette Team LottoNL-Jumbo Bram Tankink op kop, en samen met de andere sprintersploegen verdween de voorsprong snel. Ondertussen had de rest van de ploeg zich rondom Dylan Groenewegen verzameld. De leider van het jongerenklassement werd op 4 kilometer van de streep naar voren gebracht.


“De lead-out was niet zoals we wilden. We kwamen goed van voren, maar hadden niet genoeg power om dat vol te houden. Op anderhalve kilometer zat ik op plek 40 en dacht ik dat het voorbij was. In de laatste bocht maakte ik nog een aantal plekken goed maar toen ik moest remmen was het voorbij.”  


De Nederlands kampioen kwam als tiende over de streep. Hij verdedigde met succes zijn tweede plek in het klassement en mocht ook na de laatste rit de witte trui voor beste jongere aantrekken. Groenewegen reed tijdens de vier etappes in Dubai vier maal in de top 10. Twee keer werd hij tweede achter Marcel Kittel. 


Grischa Niermann


“We hadden het plan om als eerste de laatste bocht door te komen, dan merk je dat onze trein nog niet sterk genoeg is. Maar toch mogen we erg tevreden zijn met een tweede plek en de jongerentrui,” aldus ploegleider Grischa Niermann.


“De sprinttrein is nog niet honderd procent, maar we hebben deze week weer een stap gemaakt. Ook de nieuwe jongens zoals Gijs Van Hoecke en Amund Grøndahl Jansen hebben laten zien dat zij dit niveau aankunnen. Het is nu een kwestie van regelmaat voordat we de trein echt op de rails hebben.”


Ook over Groenewegen was Niermann meer dan tevreden. “Je ziet dat Dylan opnieuw een stap heeft gemaakt. Hij wordt niet voor niks twee keer tweede achter Marcel Kittel. Hij hoort nu zeker bij de topsprinters.”



 

Related updates