“Het team staat er goed voor na het laatste trainingskamp voor het seizoen”

Afgelopen week waren de renners van Team LottoNL-Jumbo op trainingskamp in Alicante, Spanje. Negen dagen lang zetten de renners, die niet in Australië koersen, de laatste puntjes op de i voordat het nieuwe seizoen ook voor hen van start gaat. We vroegen ons af of trainer Mathieu Heijboer tevreden is over de huidige vorm van de ploeg.


Het trainingskamp ging niet bepaald volgens plan. Waar een wielerploeg voornamelijk voor het goede weer naar Spanje vertrekt, was juist die factor amper aanwezig. Het weer was slecht en het sneeuwde zelfs zo nu en dan. “Ja, dat maak je niet vaak mee, dat het zo slecht is hier. Ondanks dat we niet het ideale programma hebben afgewerkt, gaan we toch met een voldaan gevoel naar huis. We hebben een aantal trainingen wat anders gedaan, maar ik heb de laatste dagen veel renners gezien die behoorlijk moe waren. Dat betekent wel dat ze hebben afgezien deze week.”


Vijf uur in de sneeuw trainen is geen optie, dus moest de ploeg een andere oplossing bedenken om te kunnen trainen. “Het was paar keer improviseren vanwege het slechte weer. Zo hebben we een duurtraining vervangen door een training op de Tacx en hebben de sprinters nog een krachttraining in de fitnesszaal gedaan. Het is niet ideaal maar je houdt er van te voren ook wel rekening mee. Zeker in de weken voor het trainingskamp werd al duidelijk dat het weer minder zou zijn. Dan stel je je daarop in en maak je een plan b.”


Al met al kijkt Heijboer tevreden terug op het laatste trainingskamp voordat het seizoen voor een groot deel van de ploeg gaat beginnen. “Het team staat er goed voor. Mijn indruk is dat het hele team fysiek goed in orde is. De trainingen gingen goed maar ook in de verschillende testen hebben we gezien dat iedereen zijn niveau heeft om aan het seizoen te beginnen.”


Vijf coachende trainers


Team LottoNL-Jumbo bestaat uit 29 renners en werkt met verschillende trainers/coaches. Deze coaches kunnen alle soorten renners trainen en hebben allemaal een aantal renners die zij begeleiden. Met de verdeling van de renners onder de trainers/coaches wordt er ook rekening gehouden de verschillende specialiteiten binnen de ploeg.


De Belgische trainer, Marc Lamberts, werkt sinds vorig jaar bij de ploeg maar werkt al een langere tijd met Jurgen Van den Broeck. Naast de klimmer die vanaf dit jaar voor Team LottoNL-Jumbo rijdt heeft Lamberts ook de klassieke renners zoals Lars Boom onder zijn hoede.


Louis Delahaye is een trainer die al wat jaren bij de ploeg betrokken is. Hij is vanaf het begin al de trainer van Robert Gesink en doet er alles aan om Gesink dit jaar klaar te stomen voor de jacht op etappes in de Tour de France.

Grischa Niermann is de nieuwe trainer binnen de ploeg. De Duitser reed in het verleden al voor Rabobank en was de afgelopen jaren ook trainer en ploegleider bij het Rabobank Development Team. Door zijn werk bij de opleidingsploeg raakte hij bekend met Antwan Tolhoek en Bert-Jan Lindeman. Ook in 2017 gaat Niermann opnieuw met hen samenwerken.


Merijn Zeeman is niet alleen de Sportive Director, ook traint/coacht hij een aantal renners uit de ploeg. Zeeman heeft een aantal sprinters onder zijn hoede. Samen met Dylan Groenewegen streeft hij naar de perfecte sprinttrein. Daarnaast is Zeeman ook de trainer/coach van Steven Kruijswijk. Bij hem zal dit jaar alles in het teken staan van de Giro d'Italia.  


De head of performance, de eind verantwoordelijke voor het trainingsplan van Team LottoNL-Jumbo is Mathieu Heijboer. Hij is ook de man achter een groot deel van de tijdrijders binnen de ploeg. Zo traint hij Jos van Emden en Victor Campenaerts. Ook is Heijboer vaak aanwezig als er tegen de klok moet worden gereden en verzorgt hij de verschillende testen op de Bianchi Aquila CV’s, de tijdritfietsen van de ploeg.


Specialiteiten ontdekken


Een van de renners die Heijboer onder zijn hoede heeft is de nieuwkomer Amund Grøndahl Jansen. De 22-jarige Noor moet er nog achter zien te komen wat zijn specialiteiten zijn en Heijboer hoopt hem daarbij te helpen. “Het is een talentvolle sterke renner, het is nu aan ons om zijn kwaliteiten te ontdekken. Het zal een goede klassieker renner kunnen worden maar ook zeker een goede sprinter. Bij de beloften categorie won hij veel van zijn koersen na een lange ontsnapping, maar wij denken dat hij ook wedstrijden in een sprint kan winnen. We hebben hem in het begin van de de winter vooral laten trainen als een sprinter en pas later hebben we de duurtrainingen opgepakt.”


Ondanks dat Jansen pas laat aan zijn duurtrainingen is begonnen gaat hij zeker niet met een achterstand de koers is. “Het is niet zo dat je als neo-prof aan die lange afstanden moet wennen. Als belofte trainen deze jongens ook al vaak en erg lang en het is dan ook niet zo dat eerstejaars prof extra duurtrainingen moeten doen om aan de
langere wedstrijden afstanden te wennen. Wat wél anders is, is de intensiteit in de finales van profkoersen. Jonge renners worden daar bij ons in de training op een geleidelijke manier op voorbereid. Dus niet in 1 keer een grote stap in trainingsbelasting, we kiezen voor de lange termijn. ”


Jansen heeft goede testen gereden en is het nu afwachten hoe hij het in de Dubai Tour gaat doen. “Ik ben benieuwd, z’n testen waren erg goed maar nu is het afwachten hoe hij zich kan positioneren in de sprints.”

Voor Mathieu Heijboer begint het seizoen in Valencia met een ploegentijdrit als eerste etappe. “Ik ga naar Valencia om als coach de mannen in de ploegentijdrit te ondersteunen. Ons doel is om daar zoveel mogelijk tijd te winnen op de concurrenten, maar het zou natuurlijk ook erg mooi zijn om meteen mee te kunnen doen voor de ritwinst.




Related updates