Hofland sprint naar zesde plaats in hectische 12e etappe Giro d’Italia

Moreno Hofland is zesde geworden in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo maakte op de bochtige aankomst in Bibione geen aanspraak op de etappeoverwinning. André Greipel (Lotto-Soudal) won.

 

De twaalfde etappe van de Giro d’Italia was volledig vlak, maar voor de renners was het toch stressvol. Het regende gedurende het grootste gedeelte van de rit en dat had zijn invloed. “Het werd best koud en de renners wisselden regelmatig van kleding”, zei ploegleider Addy Engels. “Primoz Roglic is twee keer gevallen, maar hij lijkt daar geen schade aan overgehouden te hebben. De renners hebben deze rit in ieder geval niet als een vakantiedag beleefd. Gelukkig werd het droog tijdens de laatste 20 kilometer. Het was ook een juiste beslissing van de organisatie om de tijd stil te zetten bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde. Dat nam wat stress weg uit het peloton.”

 

Rondeboek

De weersomstandigheden voorkwamen niet dat de etappe eindigde in een massasprint. Daarin moest Moreno Hofland alle zeilen bijzetten om een kans te maken. “Ik was iets te ver van achteren begonnen met Jos van Emden”, gaf de sprinter aan. “Het was smaller en technischer dan we in het rondeboek konden zien en dat maakte het lastig om nog op te schuiven. Samen met Enrico Battaglin kon ik nog wel wat goed maken. Ik kwam uiteindelijk als zesde door de laatste bocht en ik ben ook als zesde geëindigd. Ik kon niet veel harder, dit was het voor mij.”

 

Vrijdag moet er weer geklommen worden in de dertiende etappe van de Giro. “Het wordt een rit voor de klassementsrenners”, concludeerde Engels. “De beklimmingen zijn steil, lastig en technisch. Steven Kruijswijk heeft de eerste dagen na de rustdag goed verteerd en zit in een goed ritme. Het wordt morgen een belangrijke dag voor hem.”

Related updates