In the spotlight: Alexis Contin

Alexis Contin (op de foto tweede schaatser van links)

Alexis Contin is veelvoudig wereldkampioen inline-skaten, maar focust zich nu volledig op zijn Olympische droom bij het langebaanschaatsen. We spreken de dit jaar naar het team overgekomen allrounder over zijn komst naar de ploeg en hoe het is als Fransman in een Nederlands team.

Alexis, hoe bevalt je eerste jaar bij het team?
"Goed! Ik kende Jac Orie al, dus de integratie ging vrij snel. Daarnaast zijn de trainingskampen een goede manier om iedereen te leren kennen. So far, so good!"

Hoe is het als Fransman in een Nederlandse ploeg?
"Prima, ik voel me onderdeel van het team. Het is erg leuk om in Nederland te zijn, het land waar langebaanschaatsen de mooiste sport is om te doen. Normaal gesproken schaatsen alleen Nederlanders voor het team, dus het is speciaal dat ik bij de ploeg ben gekomen. Ik heb mazzel dat het team de deuren heeft geopend voor mij."

Woon je ook in Nederland?
"Ja, ik woon in Heerenveen, redelijk dicht bij Thialf in de buurt."

Heb je de Nederlandse taal al onder de knie?
"Gelukkig versta ik al veel Nederlands, de taal spreken is wel lastig. De gesprekken met Jac voer ik in het Engels, maar als er een teammeeting is wordt er Nederlands gesproken. Ik ontkom er dus niet aan om de taal te leren."

Heb je al veel geleerd van je ploeggenoten?
"Zeker. Altijd wanneer je in een nieuw team komt, leer je een hoop nieuwe dingen. Het is mooi om veel samen te trainen, ook buiten de trainingskampen om. Met alle allrounders, Sven Kramer, Douwe de Vries en Patrick Roest, trainen we eigenlijk dagelijks samen. Dat is een groot voordeel, we zijn goede trainingspartners en maken elkaar beter."

Waarom heb je de stap naar Team LottoNL-Jumbo gemaakt?
"In 2005 ben ik begonnen met schaatsen, maar daarnaast ben ik blijven inline-skaten. Twee jaar geleden wilde ik iets nieuws, omdat ik mee wil doen aan de Olympische Spelen. Daardoor ben ik alleen nog maar gaan langebaanschaatsen. In Frankrijk heb je eigenlijk geen langebaanschaatsen. Het was voor mij dus het juiste moment in mijn carrière om deze stap te maken. Ik werk er hard voor en als je bij het beste team van de wereld kunt schaatsen, geeft je dat natuurlijk een grotere kans om goede resultaten te boeken."

Hoe goed is je vorm voor het nieuwe seizoen?
"Op dit moment staan alle lichten op groen. We hebben een goed trainingskamp gehad in Inzell en hebben veel kunnen schaatsen voor de tijd van het jaar. Ik voel me goed en ik ben in vorm."

Wat is je doelstelling voor het seizoen?
"De focus ligt op de wereldkampioenschappen afstanden in Gangneung (Zuid-Korea) begin februari. Dat is de plek waar ook de Olympische Spelen worden verreden in 2018. Het is dus een mooie kans om daar goed te rijden. Hopelijk kan ik daar voor de medailles mee doen."

Related updates