Jan Smeekens wereldkampioen op de 500 meter

Jan Smeekens is er in geslaagd om de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit te worden op de 500 meter. Op de Olympische baan in Gangnueng, Zuid-Korea, reed de 29-jarige schaatser naar een tijd van 34,58. Zilver was er voor de Duitser Ihle en de Rus Murashov pakte brons.


“Dit was hem, eindelijk op het goede moment een goede rit neergezet. Ik had heel veel vertrouwen en ik reed erg lekker de laatste tijd. Ik win twee keer de 500 meter tijdens het NK sprint en ik rijd op de momenten dat het moet heel hard.” Smeekens is blij dat alles nu samenkomt op de WK afstanden. “Het is elk jaar het belangrijkste toernooi. Vrijdag 10 februari stond al heel lang in mijn agenda omcirkeld. Natuurlijk houd ik de Spelen in mijn achterhoofd, maar dit was toch zeker het toernooi waar ik het hele jaar voor train.”


In de achtste rit moest Smeekens het opnemen tegen de Japanner Tsubasa Hasegawa. “De eerste tien meter kwam ik iets te ver voorover, maar kon ik dat goed oppakken. Bij het ingaan van de tweede bocht was het alles of niet. Ik kwam goed door de bocht en kon vol snelheid het rechte stuk op komen. Een 34,5 rijden is een toptijd en ik dacht meteen dat het goed was voor een podium, maar dat heb ik al zo vaak behaald. Na de rit wist ik dat ik nog vier ritten moest wachten. Je hartslag is dan een stuk hoger dan tijdens de rit.”


Morgen jarig


De ontlading was groot bij Smeekens. “Het dal waar ik na de Spelen in zat ben ik nu wel weer uit. Dit voelt echt als revanche, winnen en dan ook nog eens in zo’n tijd. Het ging de laatste tijd erg goed. Ik werd steeds fitter en steeds beter. Elke training was het pushen om een procentje beter te worden.”


Volgens Smeekens, die morgen 30 wordt, begint ook de ervaring een rol te spelen. “Vroeger, toen ik 18 jaar oud was dacht ik dat ervaring niks uitmaakte, maar nu ik ouder word kan ik beter mijn rust bewaren. Als je je best doet, kan je in een wedstrijd hetzelfde doen als wat eerder in je trainingen ook lukt.”


Jac Orie


Ook bij Coach Jac Orie maakt de wereldtitel veel los. “Dit betekent erg veel voor mij, het is geweldig voor Jan dat hij zich eindelijk kan kronen tot beste van de wereld. Hij heeft er zo dichtbij gezeten en zeker na het drama in Sochi is het super knap dat hij zich terug weet te vechten tot de beste van de wereld.”


Na het drama van Sochi moest de knop om. “In eerste instantie hebben we Smeekens snel nieuwe doelen gegegeven. Dat leek goed te gaan tot hij een blessure aan zijn rug opliep. Dat heeft wel twee jaar geduurd en pas deze zomer hebben we weer een top programma gedraaid en dat resulteerde in deze titel. Deze week reed hij al erg goed, maar er zijn veel factoren die meespelen. Het is geweldig dat het lukt.”


Foto: Stephan Tellier

Related updates