Jos van Emden tweede in tijdrit Eneco Tour

Team LottoNL-Jumbo-renner Jos van Emden is tweede geworden in de tweede etappe in de Eneco Tour. Van Emden had 11’53” nodig voor de 9,6 km tijdrit in Breda. Van Emden was vijf seconden langzamer dan winnaar Rohan Dennis (BMC). Wilco Kelderman werd 4e en zijn ploeggenoot Primoz Roglic noteerde de 6e tijd. In het algemeen klassement verliest Dylan Groenewegen de trui aan Rohan Dennis.

“Zo’n korte tijdrit is altijd lastig, je gaat nooit helemaal kapot. Ik heb zo hard mogelijk gereden en niks laten liggen”, zei Jos van Emden na de rit tegen de klok. “Het liefst wil ik winnen maar in dit veld is dat heel lastig.” Van Emden plaatst zich tussen de tijdrittoppers, al blijft hij zelf bescheiden.  “Bij mij is het rijden van een goede tijdrit van veel factoren afhankelijk, op zo’n parcours als dit weet ik dat ik kans maak. De echte tijdrittoppers kunnen op meerdere parcoursen winnen.”

Kelderman en Roglic

Naast Jos van Emden finishten ook Wilco Kelderman en Primoz Roglic, respectievelijk vierde en zesde, in de top 10. Kelderman is tevreden met zijn tijdrit. “Dit was een goede tijdrit van me, voor mij mag de tijdrit wel langer en met meer heuvels zijn maar ik heb het hier nergens laten liggen.”

Naast Van Emden en Kelderman is ook Roglic is blij met het resultaat. “Ik ben tevreden met de tijd, al kan het altijd beter natuurlijk. Sommige bochten konden misschien wat harder, maar ik heb mijn best gedaan. Ik ben nog steeds op zoek naar mijn specialiteit in het tijdrijden, zo’n korte tijdrit gaat nu ook goed en dat is mooi om te ontdekken.”

Heijboer

Trainer Mathieu Heijboer zag dat de tijdrijders hun taak goed volbrachten. “Je wint altijd liever maar de drie mannen die het voor ons moeten doen, hebben het goed gedaan vandaag. Het zag er heel goed uit. Jos reed een grote versnelling en zat heel stil. We wisten al snel dat het een toptijd ging worden. Roglic zette een goede richttijd neer waar we met Kelderman op konden focussen. Wilco reed heel agressief en is in het laatste stuk nog onder de tijd van Roglic gedoken.”

Ploegentijdrit

Vrijdag staat er een ploegentijdrit op het programma. Volgens Jos van Emden mag er in de ploegentijdrit ook wel wat verwacht worden. “Ik heb zeker ambitie voor die dag. Als we top 3 kunnen rijden, ben ik daar zeker content mee en het zegt wel wat dat ik daar naar uitkijk.” Van Emden brengt ook direct een nuance aan. “Een ploegentijdrit rijden is altijd wat anders. Als je een goede tijdrijder bent, wil dat niet zeggen dat je een goede ploegentijdrit kan rijden.”

Trainer Mathieu Heijboer: “We moeten daar opnieuw scherp zijn, de ploegentijdrit gaat heel belangrijk worden voor het algemeen klassement. We moeten ervoor zorgen dat we met een goede ploegentijdrit Primoz, Wilco en Jos bovenin het klassement houden.”

Dylan Groenewegen

Dylan Groenewegen verloor vandaag de leiderstrui, maar is daar niet rouwig om. “Het is niet mijn ding, maar voor mijn doen heb ik een goede tijdrit gereden.” Groenewegen: “Het is mooi om als laatste in de leiderstrui van start te gaan. Dat geeft wel motivatie om hard te rijden in je eigen land. Als je als leider van start gaat, moet je gewoon alles geven. En ik denk dat het wel goed is met het oog op morgen. Nu goed herstellen en dan morgen weer sprinten.”

Related updates