Kelderman dicht bij zege in 13e rit Tour de France

Wilco Kelderman is vrijdag heel dicht bij een overwinning in de dertiende etappe van de Tour de France gekomen. Het talent van Team LottoNL-Jumbo werd na een lange vlucht op 250 meter van de meet teruggepakt door het peloton. Hij finishte uiteindelijk als 21e.

Wilco Kelderman is vrijdag heel dicht bij een overwinning in de dertiende etappe van de Tour de France gekomen. Het talent van Team LottoNL-Jumbo werd na een lange vlucht op 250 meter van de meet teruggepakt door het peloton. Hij finishte uiteindelijk als 21e. 

“Heel jammer, ik was zo dichtbij”, aldus Kelderman direct na afloop van de 198,5-kilometerlange etappe. “Onderweg geloofde ik niet dat ik om de zege kon strijden, aangezien het peloton het gat redelijk klein hield, maar toen wij versnelden, kwam het peloton niet dichterbij en begon ik te geloven in mijn kanssen. Op het slotklimmetje ging ik vol aan en keek ik niet meer om. Met nog 500 meter te gaan, dacht ik even aan de zege, maar toen kwam een aantal renners erover heen en was het op.”

De etappe werd gewonnen door Greg Van Avermaet. De Belg van BMC verschalkte Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in Rodez in een sprintje op de Côte Saint-Pierre. Paul Martens noteerde een verdienstelijke vijfde plaats. 

“Voor mij persoonlijk is dit een mooie uitslag”, concludeerde Martens. “Ik moest mij een beetje inhouden, omdat Robert Gesink in mijn wiel zat, ik kon daardoor niet in elke gaatje duiken, maar ik ben blij met dit resultaat en het feit dat Robert op een mooie positie is gefinisht.” Gesink kwam uiteindelijk als 13e over de streep en blijft zevende in het algemeen klassement. 

‘Iets meer pijn lijden maakt niet uit’
Kelderman moest deze Tour de France van ver komen na een zware valpartij in de eerste week. “Ik heb het na mijn crash zo rustig mogelijk aan gedaan. We hebben vervolgens een paar etappes aangestipt en deze was er een van. Ik denk niet dat mijn rug deze ronde nog helemaal gaat herstellen, maar er valt mee te koersen. Iets meer pijn lijden, maakt ook niet zoveel uit. Als de benen pijn doen, voel je alle andere pijn toch niet meer.”

Verhoeven trots
Ploegleider Nico Verhoeven glom na afloop van trots. “Wilco en de andere vluchters hebben het formidabel gedaan. Ze hebben echt hard gereden. Wilco deed mee om de zege, terwijl hij nog niet helemaal fit is en dat is positief”, aldus Verhoeven, die vooraf al verwachtte dat er kansen lagen voor aanvallers.

“Het plan was om vandaag met meerdere jongens proberen mee te zitten. Dat kun je niet met een man doen. De eerste groep bleek uiteindelijk direct de goede. We hadden gehoopt dat de groep groter was, maar dat liet het peloton niet toe. Giant hield controle waardoor het gat altijd klein bleef en we dachten dat het niet ging lukken met Wilco, maar hij strandt op 250 meter en is dus heel dichtbij gekomen. Chapeau voor Wilco.”

Related updates