Wilco Kelderman naar tweede plaats ondanks val

LottoNL-Jumbo renner Wilco Kelderman kwam vandaag een paar tiende van een seconde te kort om de leiderstrui in de Ronde van Zwitserland te mogen aantrekken. De 25-jarige renner finishte als vijfde in de door Darwin Atapuma (BMC) gewonnen etappe. De leiderstrui werd gepakt door Pierre Latour (AG2R) die 3e werd. Latour leidt het klassement in dezelfde seconde als Wilco Kelderman die nu tweede staat. 

Al vroeg in de 126-kilometer-lange etappe ontstond er een kopgroep. Ploegleider Frans Maassen had vooraf Koen Bouwman en Paul Martens aangewezen voor de vlucht, maar het werd Bram Tankink die mee zat met de 24 man. “Tankink gaf voor de koers aan dat hij zich sterk voelde en mee wilde zitten. Het was een behoorlijk gevecht om weg te raken maar uiteindelijk lukte het.” Op de Gotthardpass werd deze kopgroep uit elkaar gereden en kwam Tankink weer terug in het peloton. Daarin kon hij Kelderman voorin afzetten aan de voet van de slotklim naar Cari.” 

Kelderman valt

"Ik ben gevallen. Dat was een tegenvaller,” zegt een teleurgestelde Kelderman. “Voor mij ging iemand staan en ik bleef achter zijn wiel haken. Je bent uit je focus en mijn fiets was kapot, maar de benen waren goed, dat voelde ik al gelijk, dus ik had nog moraal in de finale. Maar het was heel stom, ik reed juist heel makkelijk die eerste klim op."

“Op het moment dat Kelderman bij de dokter was werd er gas gegeven en brak het peloton. Gelukkig hebben Lindeman en Martens het gat kunnen dichten waardoor Kelderman weer van voren kwam te zitten.” Ploegleider Frans Maassen is benieuwd naar de gevolgen van de val. “Van een val wordt je nooit beter, dus het is vanavond goed kijken wat de schade is. Maar wat Kelderman op de laatste klim liet zien voorspelt veel goeds.”

Kelderman kijkt uit naar de komende dagen. ”We krijgen nog vier etappes. Ik had al wel gehoopt dat ik dit niveau had. Op hoogtestage waren mijn waardes ook goed. Beter dan voorheen.”

Verwacht niveau

Ploegleider Frans Maassen is tevreden maar niet verast. “We hadden de lat vandaag hoog gelegd en Kelderman heeft bewezen dat hij op een goed niveau is. Hij oogde sterk en we wisten dat dit erin zou zitten.” Volgens Maassen moet Kelderman ook zeker niet stilstaan bij het missen van de leiderstrui. “Een trui pakken is natuurlijk altijd mooi, maar we balen zeker niet. Er komen nog vier lastige dagen waar Kelderman op dit hoge niveau moet blijven.” 

Op de slotklim kon Kelderman het uitgedunde peloton goed volgen en probeerde in de finale tevergeefs weg te komen. Niet veel later lukte het Warren Barguil(Giant Alpecin) wel om weg te komen en kwam hij vier seconden later dan Atapuma binnen die als enige van de vlucht overgebleven was. Op zeven seconden van de winnaar kwam Latour binnen en op negen seconden finishten Tejay van Garderen (BMC) en Kelderman. Latour kwam door bonificatieseconden gelijk met Kelderman en de honderdsten uit de proloog zorgde ervoor dat Latour met een minimaal verschil op Kelderman de leiding pakt. 

Morgen

“Morgen is een soortgelijke etappe als vandaag, weer een zware klim onderweg en ook weer en lastige slotklim. We gaan Kelderman zo goed mogelijk oplappen zodat hij ook voor morgen weer klaar is”

 

Related updates