Kelderman valt en verliest tijd in 8e etappe Tour de France

Wilco Kelderman is tijdens de 8e etappe van de Tour de France ten val gekomen. In de afdaling van de Col de Val Louron-Azet raakte zijn tube los van zijn wiel, waardoor hij weggleed. George Bennett en hij konden nog terugkeren voor de Col de Peyresourde, maar daarna verloor Kelderman 1 minuut en 45 seconden. Chris Froome (Team Sky) won de rit en pakte het geel.

 

De zware Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon verliep lange tijd prima voor Team LottoNL-Jumbo. Wilco Kelderman en George Bennett handhaafden zich bergop in de groep der favorieten en maakten zich op voor de slotklim. “Vandaag kon ik voor het eerst mijn werk doen”, zei George Bennett. “Ik heb niet echt genoten van de eerste week in de Tour de France. Dat is niet mijn terrein, dus ik keek uit naar vandaag. Ik ben blij dat het goed ging en tevreden met mijn vorm.”

 

Gesmolten

In de voorlaatste afdaling van de rit kwam Wilco Kelderman echter ten val, waardoor het tij keerde. “We rijden met hele smalle klimwielen”, vervolgde Bennett. “Het zag ernaar uit dat de velgen zo heet waren geworden dat de tube van Wilco is losgeraakt. De lijn was helemaal gesmolten en ik brandde mijn handen eraan toen ik het wiel vastpakte.”

 

“Het was heet en je remt veel in een afdaling”, vulde Kelderman aan. “Dan wordt de kit van je tube warm en bestaat er een kans dat de band eraf loopt. Dat dit nu bij mij gebeurt, is ontzettend balen. Het ging heel goed tot het moment dat ik viel. Ik heb op dit moment niet veel pijn, maar ik zit onder de schaafwonden. Dit is heel vervelend.”

 

Zuur

Ploegleider Merijn Zeeman was na afloop aangeslagen. “Het laatste wat we willen is een valpartij”, gaf hij aan. “Dit is een enorme domper. Voor de val van Wilco leek het heel goed te gaan. George Bennett was bij hem en kon hem goed helpen. Dan gebeurt er zoiets in een afdaling terwijl we in ons hoofd al bezig zijn met de slotklim. Dat is ontzettend zuur.”

Related updates