Kelderman zonder problemen door hectische etappe Parijs-Nice

Wilco Kelderman heeft geen averij opgelopen in de eerste etappe van Parijs-Nice. In een rit met gravelpaden, wind en regen was de kopman van Team LottoNL-Jumbo alert. Sep Vanmarcke reed vanuit het voorste peloton naar een 7e plaats, Arnaud Démare (FDJ) won.

 

De omstandigheden drukten maandag hun stempel op het koersverloop van de eerste etappe van Parijs-Nice. Wind en regen zorgden ervoor dat het peloton al 30 kilometer voor de eerste gravelstrook in stukken brak. “Wilco Kelderman had kort daarvoor een lekke band gekregen”, zei ploegleider Frans Maassen na de etappe. “Daardoor zaten we als ploeg net iets te ver. Wilco was wel op tijd terug van voren en Sep en hij zaten in de eerste waaier van 40 man. Dat was in eerste instantie ook het belangrijkst.”

 

Prioriteit

Even later kwam een vrij grote groep renners weer aansluiten. “Toen begon de koers opnieuw”, vervolgde Maassen. “Ik had eigenlijk meer schifting verwacht, vandaag. Het was onze prioriteit om Wilco zonder kleurscheuren door deze etappe te loodsen en daar hebben de mannen hard voor gewerkt. Je kan in een rit als vandaag zomaar een paar minuten verliezen en dat heb je niet altijd in de had. Uiteindelijk is alles goed gelukt.”

 

Kelderman zelf begon maandag alles behalve met tegenzin aan de op voorhand al gevaarlijke etappe. “Ik had er zin in”, gaf hij aan. “Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren, maar daar hield ik van tevoren geen rekening mee. Ik denk dat het een goede mindset is om niet bang te zijn voor een etappe als vandaag. Dat gevoel is niet vanzelfsprekend. Als je vermoeid bent, ben je juist op dit soort dagen minder scherp. Bij mij ging het vandaag prima. Ik heb met vertrouwen rondgereden en dat komt ook omdat de hele ploeg een hoog niveau heeft.”

 

Massasprint

De etappe van dinsdag leent zich op papier uitstekend voor een massasprint. “Het is qua profiel ongeveer hetzelfde als vandaag, alleen hoeven we dan niet over grindpaden heen”, zei Maassen. “Morgen is de kans op een massasprint het grootst, al kan de wind ook nog een rol spelen.”

Related updates