Kjeld Nuis 4e halverwege het sprinttoernooi

Na de eerste dag van het EK Sprint in Thialf staat Kjeld Nuis 4e in het klassement. Op de 500 meter schaatste Nuis na een mislukte start in 35,49 naar een 9e tijd. Later op de avond zette de sprinter van Team LottoNL-Jumbo een 1.08,77 neer op de 1000 meter. Daarmee won de Zuid-Hollander de laatste afstand van de dag. 


Na twee afstanden staat Kjeld Nuis met 69.875 punten 4e in het klassement. Kai Verbij leidt het klassement met 69.485 punten. Nuis heeft het vooral laten liggen op de 500 meter. In rit 9 moest hij het opnemen tegen de Noor Lorentzen. Kort na de start ging het mis, Nuis struikelde maar kon zichzelf rechthouden. Deze misser zorgde ervoor dat Nuis zijn rit verloor en in een tijd van 35,49 over de streep kwam. De 9e tijd op de 500 meter. Nuis baalt maar weet ook niet precies wat er fout ging. “Ik heb de beelden teruggekeken en ik zag dat ik niet met mijn punt in het ijs zat, ik zat waarschijnlijk te diep en daardoor gleed ik naar achteren.”


Tussen de twee afstanden zocht Nuis zijn rust in het hotel. “Ik ben samen met coach Sicco Janmaat ben ik naar het hotel gereden, even alles eruit geschreeuwd en een koude douche genomen. Toen weer terug naar Thialf om weer fris aan de 1000 meter te beginnen.”


Winst op de 1000 meter


Op de 1000 meter was alles anders, na een goede start reed Nuis in twee sterke ronden naar de winst op deze afstand. Met een tijd van 1.08,77 was hij 24-honderdsten sneller dan Kai Verbij. In het algemeen klassement maakt hij een sprong naar de 4e plek. Met een achterstand van minder dan 4-tienden is het podium weer in zicht. “Ik sta nu 39-honderdsten van de winst maar dat had er heel anders uit kunnen zien als ik de 500 meter goed had gereden. Ik hoop morgen niet zoveel als vandaag te verliezen en dan is er nog veel mogelijk. Als ik morgen een 1000 en een 500 rijd zoals ik kan dan zit de winst er zelfs nog in. Maar dan moet ik dat wel doen, en geen fouten meer maken.”


Ondanks de winst  en de mogelijkheden gaat Nuis ontevreden slapen. “Ik reed een lekkere 1000 meter, toen ik over de streep kwam dacht ik “yes” maar besefte meteen ook wel, dit is wat het is. Ik ben blij met deze overwinning, het was een flink gat, maar dat was het net ook op de 500 meter.”


Morgen


Morgen gaat het sprinttoernooi verder en rijdt Nuis opnieuw een 500 en 1000 meter. Ook de andere schaatsers van Team LottoNL-Jumbo starten morgen op het EK Allround en Sprint in Thialf. Sven Kramer en Douwe de Vries rijden het EK Allround en Sanneke de Neeling rijdt het EK Sprint. 

Related updates