Koen Bouwman wint derde etappe Critérium du Dauphiné

Koen Bouwman heeft de derde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner uit Ulft zat samen met Alexey Vermeulen in de vlucht van de dag, die uit handen van het aanstormende peloton wist te blijven. Bouwman versloeg Evaldas Siskevicius en Frederick Backaert in de sprint van de kopgroep. Alexey Vermeulen werd uiteindelijk vijfde. 

Koen Bouwman won zijn eerste koers als prof. “Het is ongelofelijk dat ik mijn eerste overwinning behaal in de Dauphiné. Dit is een hele grote ronde. Ik kwam hier met het doel om mee te zitten in de ontsnapping zoals gisteren, maar deze vlucht was heel sterk. Alexey heeft heel hard gewerkt op kop vandaag. We zijn hier met een jong team en krijgen allemaal onze kansen. Iedereen wil in de vlucht van de dag zitten. Vandaag lukte dat twee van ons en dat was genoeg voor de overwinning.” Het succes van Bouwman betekende de dertiende zege voor Team LottoNL-Jumbo in dit seizoen. 

Dat talentontwikkeling en succes in de kortere WorldTour-etappekoersen prima samen kunnen gaan, werd door Bouwman na Primoz Roglic en George Bennett andermaal bewezen. 

“Geweldig”, zei ploegleider Grischa Niermann na de overwinning van Bouwman. “We moeten het van dit soort ritten en dit soort ontsnappingen hebben, omdat we niet echt meestrijden in het algemeen klassement. Dan moet je lef tonen en meezitten in de ontsnapping. Meestal wordt dat niet beloond, maar vandaag resulteert dat in een prachtige overwinning. Onze ronde is nu eigenlijk al geslaagd.” 

Niermann had verwacht dat de etappe zou eindigen in een sprint. “Pas op twintig kilometer van de finish kregen we het idee dat ze het zouden kunnen gaan redden. Vanaf toen hebben we erop gecoacht om weg te blijven, maar vooral ook om voor de overwinning te rijden. Koen was vandaag de sterkste van de kopgroep en maakt dat prachtig af.” 

Ook keek Niermann nog even vooruit naar de tijdrit over 23,5 kilometer naar Bourgoin-Jallieu. “We gaan het vanavond met zijn allen eerst vieren. Morgen staat dan de tijdrit te wachten. Zowel Koen als Alexey Vermeulen hebben een goede tijdrit in de benen, maar hebben al een jasje uitgedaan vandaag. Het is dus even kijken waar het schip strandt. Stef Clement is onze man voor het klassement en hij kan een hele goede tijdrit rijden. Hopelijk kan hij een paar plaatsen stijgen in het algemeen klassement.” 

Related updates