Kopmannen Team LottoNL-Jumbo verliezen tijd in Tour-etappe naar Neeltje Jans

Wilco Kelderman en Robert Gesink hebben schade opgelopen in de tweede etappe van de Tour de France. Valpartijen en waaiers overheersten de rit door de Zeeuwse regen. Kelderman viel zelf en verloor ruim vijf minuten, Gesink werd gehinderd door een andere valpartij en kwam binnen op 1.27 van dagwinnaar André Greipel (Lotto-Soudal).

“Het was een rotdag”, zei ploegleider Nico Verhoeven na afloop. “Gisteren stonden we trots vooraan en nu zijn we alweer gekelderd. We hadden niemand in de eerste groep en dat is niet goed. Zeker niet als je het klassement nastreeft. Het begint bij de valpartij van Wilco. Daar waren Laurens en Tom Leezer ook bij betrokken. Vervolgens wachten er drie man op hen en laten ze Robert, onze andere kopman alleen achter met Sep. Daar gaat het fout. Vier man hebben gewacht op Wilco omdat hij ook kopman is. Het is goed bedoeld, maar niet handig. Maar we hebben het klassement met Robert niet definitief verloren. Met Wilco helaas wel.”

Dat beaamt Kelderman zelf ook. “Mijn klassement is alweer weg”, verzuchtte hij. De Nederlands kampioen tijdrijden kreeg tot twee keer toe te maken met pech. “Eerst lag mijn ketting eraf en daarna viel ik. Een paar kilometer na die valpartij brak het. Ik hoopte daarna dat ik de schade nog kon beperken, maar ik heb uiteindelijk vijf minuten verloren. Dat is erg veel.”

Hectisch
Laurens ten Dam, die bij dezelfde valpartij betrokken was, baalde na afloop erg. “Gisteren deelden wij de klappen uit en nu is het andersom. Daar baal ik erg van. Het is voor Wilco heel vervelend, maar voor mij ook. Het was hectisch. Na die valpartij kwamen wij in niemandsland te rijden. Toen wist ik al dat we veel tijd zouden gaan verliezen. Maar we hebben nog drie weken om het recht te trekken. Gisteren hebben we laten zien dat het niet aan de conditie ligt. We moeten ons gaan herpakken.”

Steven Kruijswijk heeft in dat opzicht in de Giro d’Italia al het goede voorbeeld gegeven. Ook hij verloor vijf minuten en zal dus opnieuw zijn zinnen moeten verzetten. “We moeten andere doelen gaan stellen”, zei hij. “We wisten dat het hectisch zou worden met al die dorpspassages en al het publiek. En het trok ook nog dicht met windstoten en al. Dan wordt het gevaarlijk en komen er valpartijen. Helaas waren Wilco, Larens en Tom daarbij betrokken. Het was een kwestie van achtervolgen.”

Pech

Robert Gesink leek lange tijd het lichtpuntje van de dag te worden toen hij samen met Sep Vanmarcke in de eerste waaier terecht kwam. “Het ging eigenlijk ook hartstikke goed”, verklaarde hij. “We hadden vanmorgen al gezien dat het slecht weer zou worden en daar bereidden we ons zo goed mogelijk op voor. Ik zat vrij goed met Sep, maar Nibali viel op een rotonde en daardoor kwamen wij aan de verkeerde kant van de middenberm terecht. Daar moesten we vier kilometer lang rijden, nog voordat het echt op de kant ging. Dat was een geval van pech.”

Voor Gesink is het klassement nog niet uit zicht en dat moet hij in de rit van maandag bevestigen. “Dat wordt een etappe voor de klassementsmannen”, zei Verhoeven. “Ik denk dat die rit Robert goed ligt. Hij was vandaag ook goed en is door een beetje pech uit de voorste groep gevallen. Ik verwacht dat hij morgen met de besten gaat finishen.”

Related updates