Kramer beklinkt prachtig seizoen met zege op 5000 meter in Heerenveen

Sven Kramer heeft een succesvol schaatsseizoen afgesloten met een klinkende zege op de 5000 meter bij de World Cup finale in Heerenveen. De kopman van Team LottoNL-Jumbo klopte Jorrit Bergsma andermaal in een rechtstreeks duel, noteerde 6.11,44 en won ook het gecombineerde wereldbekerklassement over de 5000- en de 10.000 meter.

 

“Ik denk dat het een fantastisch seizoen is geweest”, zei Sven Kramer nadat hij in Heerenveen zijn laatste race had gewonnen. “De 6.11,44 van vandaag bevestigt dat.” Die goede tijd kwam tot stand in een onderling duel met rivaal Jorrit Bergsma. “Deze man-tegen-man-races vind ik het mooist. Je fluctueert alleen wel teveel in je rondetijden. Het had dus nog harder gekund. In het begin van de race ben je nog met je rondetijden bezig, maar als je op het rechte eind naast elkaar rijdt, voel je wie de meeste meters per slag pakt. Ik voelde dat ik goed zat op dat gebied, maar toch kwam hij af en toe nog hard onderdoor. Dat bezorgde mij in de slotfase een waas voor mijn ogen. Dan komt de wil om te winnen weer naar boven en eindig ik met rondjes 28,3 en 29,0.”

 

Vriend

Kramer moest in aanloop naar dit weekend zijn best doen om zich af te sluiten van het afscheid van zijn goede vriend Wouter Olde Heuvel. “Ik vind het vervelend dat hij stopt”, gaf Kramer aan. “Ik heb tien jaar lang met hem getraind. Toch moet ik me in zo’n week niet teveel daarmee bezighouden, anders beïnvloedt dat mijn prestaties in het weekend. Dat hij stopt, is een verlies, maar ik zie ook dat hij ploetert. Hij is boven alles een vriend van mij en ik wil niet dat hij ongelukkig is.”

 

Fit

De wereldkampioen allround slaagde erin de focus te bewaren in de laatste week van zijn seizoen en bekroonde daarin een prachtig schaatsjaar. “Ik heb dit jaar na vele jaren weer de dubbel gepakt op het WK afstanden. Daarnaast heb ik het WK allround en het EK allround gewonnen. Mijn 500 meters gingen deze winter ook beter, waardoor ik op allroundtoernooien niet meer hoef toe te slaan op de 5000- of de 10.000 meter. Dat is lekker. Bovendien heb ik eindelijk weer het gevoel dat ik fit de zomer in ga en niet aan het einde van het seizoen op mijn tenen loop. Dat is misschien wel de grootste winst van dit seizoen.”

Related updates