Kramer blij met aflopende rondetijden

Sven Kramer heeft de 5000 meter bij de KNSB Cup gewonnen. Hij reed in Groningen een nieuw baanrecord van 6.20,40 en klopte daarmee Jorrit Bergsma. Douwe de Vries werd derde, Patrick Roest eindigde als vierde, waardoor alledrie de schaatsers van Team LottoNL-Jumbo zich plaatsten voor de World Cups.

 

Sven Kramer dook in zijn race meteen onder het schema van Jorrit Bergsma, die een rit eerder de snelste tijd had neergezet. Hij reed lange tijd stabiele rondjes in de dertig seconden en versnelde aan het einde van zijn race naar 29ers. “Ik heb een prima voorbereiding gehad”, zei Sven Kramer aan het einde van een periode waarin hij zich meer dan ooit met het organisatorische vlak van de schaatswereld bezighield. “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en natuurlijk kost dat energie, maar dit was één van mijn betere zomers. Ik reed relatief makkelijk, vandaag en was goed in staat om te versnellen aan het einde van mijn race. Mijn rondetijden liepen vandaag af en dat geeft me een fijn gevoel.”

 

Hoofddoel

Douwe de Vries, die naar een tijd van 6.26,73 reed, was heel blij met zijn derde plaats. “De eerste is altijd heel spannend en ook meteen heel belangrijk voor de rest van het seizoen. Ik reed voorzichtig, ik wist dat als ik sneller dan Kooiman zou zijn, ik erbij zou zitten. Het is leuk dat ik derde ben geworden, maar het ging erom dat ik bij de eerste vier zou zitten. Ik heb een mooie vlakke race gereden. De 5000 meter is waar ik me dit seizoen op richt. Deze afstand is, ook met oog op de Olympische Spelen, mijn hoofddoel.”

 

Vlak houden

In het kielzog van Sven Kramer en Douwe de Vries plaatste ook Patrick Roest zich zonder problemen voor de 5000 meter. Hij startte zijn race snel, maar hield genoeg controle en kwam uit op een tijd van 6.26,85. “Ik leer de 5000 meter steeds beter rijden”, gaf hij aan. “Ik durf hem iets rustiger in te gaan om mijn race vervolgens vlak te houden. Ik heb in Inzell een hele goede start van het seizoen gehad, maar op dat moment weet je nog niet hoe goed de andere mannen zijn. Het is mooi dat ik vierde ben geworden. Het is voor mij heel belangrijk om me voor de World Cups te plaatsen aangezien al mijn ploeggenoten daar aanwezig zijn.”

Related updates