Kramer leidt klassement NK Allround na eerste dag

Team LottoNL-Jumbo is goed begonnen aan het NK Allround. Na de eerste dag heeft Sven Kramer de leiding het klassement. Ploegmaat Wouter olde Heuvel is een goede tweede en Douwe de Vries staat met een voet op het podium, op een vierde plaats.

Wouter olde Heuvel bevestigde zijn goede vorm van dit voorseizoen met snelle tijden op de 500 meter en 5.000 meter. Olde Heuvel die voor zijn zware knieblessure in 2011 al eens nationaal kampioen allround werd, heeft een goede uitgangspositie voor een zilveren medaille. Hij heeft slechts 1,05 seconden achterstand voor de 1.500 meter van morgen op Sven Kramer. Ook Douwe de Vries reed in Thialf sneller dan ooit op de 5.000 meter waardoor ook voor hem het podium lonkt.

Leiding
Maar na de eerste dag is het Sven Kramer die het klassement leidt. De 28-jarige Fries legde met een goede 500 meter en een tweede plaats op de 5 kilometer de basis voor de leiding. Op de 5.000 meter moest hij enkel aartsrivaal Jorrit Bergsma van Team Clafis voor zich dulden.

“Natuurlijk had ik die 5 kilometer willen winnen maar het blijft een allround kampioenschap en dat is toch iets anders dan kampioenschappen met individuele afstanden”, legde Sven Kramer op het einde van de dag in Thialf uit. “Ik wil morgen die nationale titel winnen. Ik rijd mijn 5.000 meter op een allround toernooi altijd anders. Dan ga ik er toch iets minder vol in. Morgen weer een dag met de 1.500 en de 10.000 meter.”

Podium
Het NK Allround voor de vrouwen verloor al bij de start een van de grote favorieten. Marrit Leenstra (Team Corendon) werd door een tweede valse start op de 500 meter gediskwalificeerd. Voor Diane Valkenburg begon het NK Allround goed. Zij was een van de zes vrouwen die onder de 40 seconden reed op de 500 meter (39,94) en ook haar tijd op de 3.000 meter (4.05,11) liet zien dat ze een podium kan rijden op de NK Allround.

“Ik ben blij met mijn eerste twee races”, vertelde Diane Valkenburg op het einde van de eerste dag. “Een tijd van onder de 40 seconden op de 500 meter is voor mij altijd goed. Dat was belangrijk voor het klassement. Mijn 3km was ook sterk al verkeek ik me op de kruising met Carlijn Achtereekte. Ik hield te veel in en verloor flink tijd en dat moest ik goedmaken wat mij misschien op het einde van de race wat opbrak. Maar ik blij met een vrij vlakke rit, een nette tijd en met mijn klassering. Op naar morgen!”

Na twee afstanden leidt Ireen Wüst de dans in het klassement. Het verschil tussen de nummers twee en zes is zeer gering en slechts drie tienden van een seconden. Valkenburg staat 5e op twee tienden van het podium.

Zondag staat de tweede dag op het programma van het NK Allround. De vrouwen strijden dan op de 1.500 en 5.000 meter en de mannen op de 1.500 en 10.000 meter om de titel.Related updates