Kramer met handen op de rug naar winst op 1500 meter

Sven Kramer heeft op de 1500 meter bij de KNSB Cup indruk gemaakt. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo haalde in de slotronde flink uit met een rondje 28,2 en reed met 1.46,88 een dik baanrecord. Ook Patrick Roest reed een sterke 1500 meter, hij werd tweede in 1.47,02. Kjeld Nuis en Douwe de Vries werden vierde en vijfde en plaatsten zich ook voor de wereldbekerwedstrijden.

 

“Het was alweer een tijdje geleden dat ik een goede 1500 meter reed”, zei Sven Kramer na zijn overwinning. “Soms zit er een acceptabele tussen, maar deze was gewoon goed. Zeker hier in Groningen. Ik had de 1500 meter een tijdje losgelaten en dan zie je dat het juist dan weer naar je toe komt. Er staat voor mij ook niet zoveel op het spel, op deze afstand. Ik ken het trucje op de 5000 meter en de 10.000 meter, maar op de 1500 meter is het er nog niet genoeg ingeslepen.”

 

Bewuste keuze

Kramer baarde opzien door een gedeelte van zijn rit met zijn handen op zijn rug te schaatsen. “Dat was een bewuste keuze”, gaf hij aan. “Ik train altijd met mijn handen op mijn rug, dus die houding zorgt bij mij voor meer rust. In de training rijd ik ook rondjes 26 met mijn handen op mijn rug en in zo’n race in Groningen hoeft het ook niet heel hard te gaan. Dit beviel goed.”

 

Gevochten

In de slotrit maakte ook Patrick Roest het verschil in de laatste ronde. De benjamin van Team LottoNL-Jumbo reed tegen Kjeld Nuis en keek al vroeg in de race tegen een achterstand aan. Met een slotronde van 28,1 zette hij die echter om in een comfortabele voorsprong op de streep. “Ik had daar van tevoren over nagedacht”, gaf Roest aan. “Kjeld opent normaal gesproken natuurlijk sneller dan ik, maar het verschil viel mee. Ik zat maar 0,4 seconde achter hem. Op de laatste kruising, kwam ik nog achter hem uit en daarna heb ik gevochten om er nog onderdoor te komen. Ik had gehoopt me dit weekend voor de World Cups te plaatsen op een afstand en nu heb ik tickets op de 5000 meter en de 1500 meter. Dat is heel mooi, maar nu wil ik ook in de World Cups goede wedstrijden neerzetten.”

 

Kjeld Nuis kwam uiteindelijk tot een tijd van 1.48,13 en werd daarmee vierde. Douwe de Vries plaatste zich als laatste voor de World Cups door 1.49,09 te rijden. Gerben Jorritsma reed 1.49,76, werd zesde en viel net buiten de boot. Hein Otterspeer kwam niet verder dan 1.51,38 en de 19e plaats.

 

500 meter

Op de 500 meter bij de dames reden Sanneke de Neeling en Roxanne van Hemert in de zevende rit tegen elkaar. De Neeling was daarin met 39,48 sneller dan de 40,21 van Van Hemert. Het leverde De Neeling een zesde plaats op.

Related updates