Kramer in toptijd naar 7e wereldtitel op de 5000 meter

Sven Kramer heeft zaterdag zijn tweede wereldtitel bij het WK afstanden in Kolomna gewonnen. Op de 5000 meter bleef hij Jorrit Bergsma nipt voor. Bergsma had in de voorlaatste rit een scherpe tijd neergezet, maar Kramer was met een baanrecord van 6.10,31 0,35 seconde sneller dan zijn concurrent.

 

Zijn titel op de 10.000 meter was er donderdag nog één na een periode van lange droogte op die afstand voor Sven Kramer. De 5000 meter is daarentegen al jarenlang zijn terrein. “Deze titel geeft een heel voldaan gevoel”, zei de schaatser van Team LottoNL-Jumbo na afloop. “Ik pakte mijn voorsprong in het begin, ondanks dat ik een slechte tweede ronde reed.” Dat rondje reed hij in 29,7, maar daarna hield hij zijn rondetijden steady onder de 29,5. “Met nog drie ronden te gaan, had ik nog 1,5 seconde voorsprong op Bergsma.” Vanaf dat moment reed Bergsma echter nog drie rondjes onder de 29,0 waardoor Kramer nog vol aan de bak moest.

 

De scherpe tijd van Bergsma bracht hem echter niet uit balans. “Ik had Bergsma eigenlijk al op 6.10 ingeschat”, zei de wereldkampioen van Team LottoNL-Jumbo na afloop. “De omstandigheden zijn goed en hij heeft geen 10.000 meter gereden, dus hij was nog fris. Dat maakt deze titel uiteindelijk ook een stuk mooier. Ik wist dat hij in de slotfase van de race rondjes onder de 29,0 ging rijden. Uiteindelijk valt daar niet tegenop te rekenen en moet je gewoon voluit gaan.”

 

Kramer wilde zich na afloop ook niet verschuilen achter zijn race op de 10.000 meter terwijl Bergsma fris aan de start verscheen. “Uiteindelijk maakt dat ook niets uit”, gaf hij aan. “Ik ben hier niet helemaal fit aangekomen. Ik ben wat grieperig, maar dat kan gebeuren. Ik heb die race op de 10.000 ook nog een beetje in mijn benen zitten, maar dat is logisch. Het gaat erom dat ik hier twee wereldtitels heb behaald en daar ben ik hartstikke blij mee.”

 

Deze zege op de 5000 meter was de 7e wereldtitel op die afstand voor Kramer. Sinds 2007 won hij die afstand elk jaar, behalve in 2011. Toen was hij afwezig. 

Related updates