Kramer opent het World Cup-seizoen met goud op 5000 meter

Sven Kramer heeft vrijdag de 5000 meter gewonnen tijdens de World Cup in Harbin. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo kwam in de laatste ronde in actie en reed 6.21,60. Dat was 0,78 seconde sneller dan de tijd van Jorrit Bergsma.

 

Kramer reed in zijn tweede ronde een rondje 31,0 en moest daardoor een achterstand ten opzichte van Bergsma inhalen. Daar slaagde hij in het middelste gedeelte van zijn race glansrijk in, waardoor hij zich zelfs ook een slotronde van 31,0 kon permitteren. “Je zou dit een zakelijke overwinning kunnen noemen”, oordeelde hij. “Het was geen fantastische rit, maar wel goed genoeg''

 

De 30-jarige Fries arriveerde pas woensdag in China en leeft voorlopig deels in het Nederlandse ritme, zodat de gevolgen van de jetlag zo klein mogelijk zijn. Maar dat was niet zijn enige zorg. De bus van de organisatie raakte vrijdag verstrikt in een file, waardoor hij beduidend later op de ijsbaan arriveerde en de warming-up moest worden aangepast. Toch kon dat Kramer niet weerhouden om de concurrentie voor te blijven. ,,Ik kom om World Cups te winnen en daar ben ik vandaag in geslaagd. De omstandigheden hier zijn zwaar, maar dat geldt voor iedereen. Ik heb vandaag gedaan wat ik moest doen. De manier waarop is dan niet belangrijk.”

 

Patrick Roest en Douwe de Vries namen het in de zesde rit tegen elkaar op. Roest ging daarin hard van start en leek lange tijd op een scherpe eindtijd uit te komen, maar had aan het einde van zijn rit teveel verval. Daardoor kon De Vries de rit nog winnen. Zijn 6.28,34 was uiteindelijk goed voor de zesde plaats. Roest werd met 6.29,27 zevende. Alexis Contin reed in de tweede rit naar een tijd van 6.31,27 en eindigde als tiende.

 

Sanneke de Neeling reed al vroeg op de dag de 500 meter in de B-groep. Zij klokte daarin een tijd van 39,77 en was eindigde daarmee op de zevende plaats.

 

Morgen staan onder andere de 1000 meter vrouwen, plus de 500 en 1000 meter voor mannen op het programma. Daarnaast schaatsen onder andere Kramer de ploegachtervolging.

Related updates