Kramer pakt eerste wereldtitel 10.000 meter sinds 2009

Sven Kramer heeft op de eerste wedstrijd bij het WK afstanden in Kolomna een gouden medaille gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo won de 10.000 meter in een tijd van 12.56,77 en pakte voor het eerst sinds 2009 weer de wereldtitel op de langste afstand van het langebaanschaatsen. 

 

Jarenlang was Sven Kramer de koning op de 10.000 meter. Hij werd in 2007, 2008 en 2009 drie keer op rij wereldkampioen op die afstand, maar na zijn diskwalificatie bij de Olympische Spelen van 2010 kwam er een kink in de kabel. “Het geloof is nooit weggeweest”, zei Sven Kramer na afloop van zijn gouden race. “Toch is het lekker om vandaag de bevestiging te krijgen. Ik ben de laatste jaren wisselvallig geweest op de 10.000 meter en dat moet eruit.”

 

Team LottoNL-Jumbo trainer Jac Orie onderschreef dat Kramer erin is geslaagd om goed om te gaan met de tegenslagen die hij op de 10.000 meter heeft gehad. “Hij heeft heel wat meegemaakt op deze afstand”, gaf hij aan. “Daar is hij altijd heel goed mee omgegaan. Hij kan er zelfs grappen over maken. Al met al is hij toch een topsporter die wil winnen, dus ook voor Sven is dit een mooie opsteker.”

 

Superstrak

Kramer reed in Kolomna in de laatste rit en wist dus wat hij moest doen om wereldkampioen te worden. Canadees Ted-Jan Bloemen had in de voorlaatste rit 12.59,69 geklokt en Kramer besloot die tijd op een berekenende manier aan te vallen. “Ik heb geen supersnelle tijd gereden, maar wel een superstrakke rit”, gaf de wereldkampioen aan. “Als het een wereldbekerwedstrijd is, kan je gokken op een snelle tijd, maar dat wilde ik nu niet. Voor hetzelfde geld lopen mijn rondetijden ineens snel op. Ik wilde hier per se winnen en daarom hield ik mijn race stabiel.”

 

Orie was zeer te spreken over de rit van zijn pupil. “Ik ben heel blij met deze race. Je kon zien dat er een goede stabiliteit in zat. We hadden van tevoren afspraken gemaakt over het schema en daar hield hij zich uitstekend aan. Die stabiliteit is de laatste jaren weggeweest, maar heeft hij nu weer terug. Dit is een mooie stap richting de toekomst.”

 

Liefde

En als het over de toekomst gaat, wordt er automatisch naar de Olympische Spelen gekeken. Olympisch goud op de 10.000 meter staat immers nog altijd niet op het palmares van Kramer. “Ik heb de laatste jaren geprobeerd de 1500 meter erbij te pakken, maar dat bijt mijn plannen op de lange afstand toch teveel”, concludeerde Kramer. “Mijn liefde voor de lange afstanden is te groot. Mijn focus voor de Olympische Spelen in 2018 ligt dan ook bij de 5000 meter, de 10.000 meter en de ploegenachtervolging.”

Related updates