Kramer voltooit op 1500 meter trilogie in Harbin

Sven Kramer heeft zondag zijn derde gouden medaille van het eerste Wereldbekerweekend gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo was de beste op de 1500 meter. Met zijn tijd van 1.46,79 was de 30-jarige Fries liefst 0,67 seconde sneller dan de de Rus Denis Yuskov. Kjeld Nuis zegevierde in de B-groep en deed dat in een betere tijd dan die van Yuskov (1.47,38).  

  

Sinds november 2008 had Sven Kramer al geen wereldbekerwedstrijd over 1500 meter meer gewonnen en zijn zege deze zondag was überhaupt pas zijn derde op deze afstand. Kramer deed het, net als tijdens de KNSB Cup, gedeeltelijk met zijn handen op de rug. Het geeft me meer rust om met mijn handen op mijn rug te schaatsen en het is ook zeker efficiënter, verklaarde hij na zijn overwinning. 


Ik heb de goede lijn nu ook op de 1500 meter te pakken en dat komt vooral omdat ik me er niet meer zo druk om maak'', sprak de pupil van coach Jac Orie, die eerder in Harbin al goud pakte op de 5 kilometer en team pursuit. ''Ik open iets relaxer om vanuit mijn kracht daarna drie goede rondjes te rijden. Ik ben hier heel blij mee, het is een bevestiging van dat we op de goede weg zitten. Op de lange afstanden en ook op de 1500 meter.  

  

Behalve Kramer reed ook Patrick Roest een sterke 1500 meter. Hij kwam tot een tijd va 1.47,92 en eindigde daarmee als vierde. In de B-groep hadden de schaatsers van Team LottoNL-Jumbo zich ook al laten gelden. Daar won Kjeld Nuis in 1.47,38, een tijd die in de A-groep alleen door Kramer werd verbeterd. Douwe de Vries werd tweede achter Nuis in 1.48,50 en de 1.49,18 van Alexis Contin was goed voor de vijfde plaats. Nuis en De Vries mogen door hun podiumplaatsen volgende week in de A-groep uitkomen in Nagano.  

  

Op de 500 meter stelde Jan Smeekens enigszins teleur. Hij reed een tijd van 35,50 en werd daarmee 15e. Bij de dames kwam Sanneke de Neeling uit in de B-groep van de kortste afstand. Zij reed 40,03 en werd zesde. Aan het einde van de dag leek Alexis Contin Team LottoNL-Jumbo nog een gouden medaille te bezorgen op de mass start, maar hij werd in de eindsprint nipt geklopt door  Seung-Hoon Lee en werd tweede. Gerben Jorritsma kwam halverwege de wedstrijd ten val en finishte niet.


Team LottoNL-Jumbo veroverde bij de World Cup in Harbin in totaal 4 gouden medailles (2x Kramer, 1x Nuis en 1x team pursuit met Kramer, De Vries en Roest) en 1 zilveren medaille (Contin).

Related updates