Kramer wint 5000 meter, verwarring rondom WK plaats Roest

Sven Kramer heeft in Stavanger de 5000 meter gewonnen. De kopman van Team LottoNL-Jumbo reed een baanrecord van 6.15,71 en versloeg Jorrit Bergsma in een rechtstreeks duel. Patrick Roest won eerder op de dag de 5000 meter in de B-divisie en leek zich te plaatsen voor het WK allround. Door de valpartij van Arjan Stroetinga is zijn WK-deelname echter in het geding gekomen.

 

De 5000 meter bij de World Cup in Stavanger stond zaterdag niet alleen in het teken van de afstandsmedailles en wereldbekerpunten. Samen met de 1500 meter van vrijdag vormde de race namelijk een klassement. Patrick Roest en Douwe de Vries streden in dat klassement samen met Arjan Stroetinga voor deelname aan het WK allround. Nadat Roest vrijdag de beste 1500 meter van het drietal had gereden, verbeterde hij zaterdag zijn persoonlijk record op de 5000 meter. Hij won de B-divisie in een tijd van 6.23,35. Douwe de Vries reed later op de dag een tijd van 6.22,33 en dat was niet snel genoeg om de op de 1500 meter opgedane schade te herstellen. Roest leek zodoende geplaatst voor het WK allround.

 

Arjan Stroetinga ging in zijn rit tegen Douwe de Vries echter onderuit. Hij stond weliswaar weer op en reed zijn rit uit, maar klokte uiteindelijk een tijd die niet goed genoeg was om bij de beste 24 schaatsers op de 1500 meter en de 5000 meter te horen. Doordat Nederland zodoende niet met drie schaatsers in de top-24 van dat klassement staat, verliest het een startbewijs voor het WK allround Dat betekent dat Roest toch niet geplaatst is voor het WK allround. “Dat is tragisch”, zei trainer Jac Orie over de situatie. “Dit scenario speelde van tevoren al in ons achterhoofd. We wisten dat het kon gebeuren, maar dat het ook daadwerkelijk gebeurt, is heel vervelend. Dit probleem begint bij de regels van de ISU. Zij hebben de regels omtrent plaatsing voor het WK allround omgegooid, maar ik denk niet dat deze situatie de bedoeling is geweest.”

 

Toch maakt Roest nog een kans op deelname aan het WK. Als drie schaatsers zich voor het allroundkampioenschap afmelden, krijgt hij alsnog een startplaats. “Het is heel moeilijk om in te schatten hoe groot zijn kansen nu nog zijn”, vervolgde Orie. “Hier valt weinig over te zeggen.”

 

Door alle commotie rondom de plaatsing voor het WK allround, zou je bijna vergeten dat er zaterdag ook nog gewoon om de prijzen werd gestreden, met Sven Kramer als winnaar. Hij bleef in de laatste rit van de 5000 meter ruim onder de scherpe tijd die Ted-Jan Bloemen had neergezet en versloeg Jorrit Bergsma in een rechtstreeks duel. “Het was weer even wennen”, gaf hij na zijn race aan. Sven Kramer is vorige week teruggekeerd uit een trainingskamp met de wielerploeg van Team LottoNL-Jumbo en heeft wat minder uren op het ijs gemaakt dan normaal. “Dat voel je. Wat dat aangaat was dit een ideale wedstrijd richting het WK afstanden en ik ben blij dat ik hem heb gewonnen. Het leek misschien makkelijker te gaan dan het was. Ik moest aanpoten, vandaag.” 

Related updates