Kruijswijk 7e in loodzware rit door Dolomieten

Steven Kruijswijk is zevende geworden tijdens de achttiende rit van de Giro d’Italia. Tejay Van Garderen won de rit met vijf beklimmingen. Kruijswijk kwam 34 seconden later over de streep en stijgt een plek in het klassement. De kopman van Team LottoNL-Jumbo staat nu achtste achter leider Tom Dumoulin.


“Het was maar 137 kilometer, maar wel 137 kilometer waarin iedereen op zijn limiet zat”, aldus Steven Kruijswijk over de etappe die ook gezien werd als de koninginnenrit van de Dolomieten. Twee vroege vluchters bleven over en konden in Ortisei sprinten voor de winst. De groep der favorieten viel uit elkaar en Domenico Pozzovivo, Thibaut Pinot and Ilnur Zakarin wisten tijd te pakken. Daarachter kwam Kruijswijk samen met Bauke Mollema over de streep.


“Ik word beter ten opzichte van de eerste week. Toen haalde ik dit niveau niet. De oorzaak daarvan ligt misschien bij die valpartij", refereert de Brabander aan zijn val in Yorkshire, waarbij hij een ribfractuur opliep.

 

"Gelukkig kan ik nu laten zien dat ik het niveau wel heb. Je kan zien dat het hier erg hoog is en dat alles redelijk aan elkaar gewaagd is", aldus Kruijswijk.

Halverwege de koers, op de Passo Gardena begon het gevecht tussen de klassementsmannen. “Movistar reed een hoog tempo en dan is het wachten op een aanval van Nairo Quintana. Vincenzo Nibali sprong er naar toe en Dumoulin reed het gat dicht. Ik kon goed volgen en in de laatste 25 meter van de klim sloten wij aan.”


“Er bleven uiteindelijk nog twee man voorop. Dat is jammer, anders was het een mooie rit geweest om voor de ritzege te rijden. Je ziet dat wij kunnen profiteren van het gevecht tussen de drie podiumkandidaten. Dan is het een beetje gokken en is een ritzege zeker mogelijk.”


Kruijswijk stijgt naar de achtste plek in het algemeen klassement. Volgens Kruijswijk is het moeilijk om nog hoger te stijgen. “Vandaag zie je dat ik die mannen er niet zo snel af kan rijden. Het wordt moeilijk om nog een plek te stijgen. Het is te hopen dat een ik de goede week door kan trekken.”


De kopman van Team LottoNL-Jumbo is vooral blij dat hij zijn goede benen terug heeft. “Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik het niveau weer heb, maar helaas was ik niet constant genoeg in de eerste week en heb ik daar wat laten liggen.”


Related updates