Kruijswijk imponeert in koninginnenrit Giro d’Italia

Steven Kruijswijk heeft dinsdag grote indruk gemaakt in de Giro d’Italia. De Nederlandse klimmer van Team LottoNL-Jumbo kwam in de uiterst zware koninginnenrit als tweede over de streep in Aprica, achter Mikel Landa van Astana. Met zijn topklassering steeg de Brabander met stip in het algemeen klassement: van de 14e naar de 8e plaats. Bovendien legde hij beslag op de blauwe bergtrui.

Steven Kruijswijk heeft dinsdag grote indruk gemaakt in de Giro d’Italia. De Nederlandse klimmer van Team LottoNL-Jumbo kwam in de uiterst zware koninginnenrit als tweede over de streep in Aprica, achter Mikel Landa van Astana. Met zijn topklassering steeg de Brabander met stip in het algemeen klassement: van de 14e naar de 8e plaats. Bovendien legde hij beslag op de blauwe bergtrui.

De 16e etappe joeg het peloton al voor de start schrik aan. Tijdens de rustdag van maandag hadden de renners het profiel al goed in zich op kunnen nemen en dinsdagochtend kropen ze daarom al vroeg op de Tacx trainers om warm te draaien. Vanuit het vertrek ging het namelijk direct bergop. Via de Campo Carlo Magno en de Passo del Tonale trok het pak richting de schrikaanjagend steile Mortirolo, waar Kruijswijk met een aanval de basis legde voor zijn ereplaats. 

Kruijswijk kreeg op de 13-kilometerlange Mortirolo roze truidrager Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Landa met zich mee. Met een sterk eindschot kwam hij als eerste boven en verzekerde hij zich van de blauwe trui. 

De drie reden uiteindelijk samen naar de finish. Landa, die zich in het wiel van Krijswijk had gespaard met het excuus dat zijn kopman Fabio Aru nog achter hem reed, piepte er een paar kilometer voor de streep tussenuit en won de etappe. Kruijswijk was de snelste in de sprint om plek twee.

Steven Kruijswijk 

“Vond Contador mij de sterkste man in koers? Dat is een heel groot compliment”, aldus Kruijswijk direct na afloop. “Ik voelde me ook heel goed. Ik ben heel tevreden met mijn benen, hopelijk kan ik daar de rest van de week nog van profiteren”, aldus Kruijswijk, die in de finale besefte dat ritwinst een lastig verhaal was. 

“Landa was gewoon te sterk. Ik wist al voor de rustdag dat hij in goeden doen was. Ik besloot in de laatste tien kilometer daarom voor tijdwinst te gaan in plaats van voor de ritzege”, stelde Kruijswijk, die zijn plannetje beloond zag worden met de achtste plaats in het klassement. 

Jan Boven

“Dit verwacht je niet”, stamelde ploegleider Jan Boven direct na afloop van de etappe. “De manier waarop Steven vandaag gekoerst heeft, is heel speciaal. Hij reed bijna van begin tot eind op kop op de Mortirolo. Zijn hoogtestage betaalt zich nu uit.”

Teamprestatie

Boven had ook lof voor de rest van de ploeg. “De andere mannen hebben een geweldige teamprestatie geleverd. Maarten Tjallingii, Martijn Keizer en Nick van der Lijke hebben Steven tot de voet van de Mortirolo van voren gehouden. De afdaling van de eerste keer Aprica was best gevaarlijk en Contador verloor daar aanvankelijk tijd, maar wij zaten goed.”

Nu Kruijswijk de blauwe trui om zijn schouders heeft, wil de ploeg het tricot eigenlijk niet meer kwijt. “Maar we blijven het van dag tot dag bekijken. Nadat Steven acht minuten verloor zijn we rustig gebleven en dat blijven we nu ook. Aan Frans Maassen en mij de taak om de mannen goed voor te blijven bereiden op de etappes. We gaan Steven zoveel mogelijk bruikbare informatie geven. Vanaf nu moeten we elke dag attent zijn.”

Woensdag

Kruijswijk en de andere klassementsrenners kunnen woensdag enigszins bijkomen van hun inspanningen. Na een relatief vlakke etappe van 134 kilometer,  van Tirano naar Lugano, is het aannemelijk dat de sprinters gaan uitmaken wie er met de dagzege aan de haal gaat.

“Moreno Hofland is vandaag op zijn schouder gevallen”, aldus Boven. “Dat was even schrikken. We moeten het morgen aankijken. Het wordt sowieso wel een spannende dag, want we beginnen direct met een klim.”

Related updates