Kruijswijk komt in top tien, maar verliest veel tijd

Steven Kruijswijk is als twaalfde gefinisht in de negende etappe van de Giro d’Italia. De kopman van Team LottoNL-Jumbo reed lange tijd op de slotklim in de groep der favorieten, maar moest op het einde in de door Nairo Quintana toch tijdverlies incasseren. Kruijswijk staat nu tiende in het algemeen klassement dat aangevoerd wordt door de Colombiaan.

In de negende rit werd wederom heel snel gereden. Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een omvangrijke kopgroep, maar de ploegen van de klassementsrenners lieten niet begaan en dus werd de kopgroep nog voor de slotklim naar Blockhaus gegrepen. Op de venijnige beklimming ontplooide zich een strijd tussen de favorieten die elkaar bestookten met aanvallen.

“Ik had vandaag niet zo’n goede dag. Ik zat gelijk aan de voet van de klim al op de limiet”, vertelde Kruijswijk boven op de berg. “Toen Quintana versnelde, kon ik niet mee. Ik viel stil en moet tijd toegeven. Het is niet anders, maar de Giro is nog niet voorbij.”

De kopman van Team LottoNL-Jumbo verloor 2"43' en staat nu tiende in het algemeen klassement. Ploegleider Addy Engels ziet echter nog voldoende kansen.

“Ik had deze grote verschillen vandaag niet verwacht”, zei Engels. “Dit soort verschillen verwacht je eerder in een zware en lange Dolomietenrit. We hadden een eerste echte test verwacht vandaag en dat de beste klimmer ook zou winnen. De uitslag liegt niet, maar de weg is nog lang. Het is nog twee weken en we weten dat Kruijswijk in de derde week op zijn best is.”

Morgen rust het peloton in de Giro. Overmorgen vervolgt de koers zijn weg met een individuele tijdrit naar Montefalco.

Related updates