Kruijswijk stijgt naar derde plaats in algemeen klassement Giro d’Italia

Steven Kruijswijk is zevende geworden in de achtste etappe van de Giro d’Italia. De kopman van Team LottoNL-Jumbo eindigde vooraan de groep met favorieten voor het algemeen klassement en steeg daardoor naar de derde plaats. Gianluca Brambilla (Etixx - Quick Step) soleerde naar de etappezege en pakte de roze trui.

 

“De ploeg heeft doorgezet wat het de hele ronde al doet”, zei ploegleider Jan Boven. “Iedereen verdient een groot compliment. De mannen zijn vanaf de eerste dag heel geconcentreerd. Dat geeft Steven Kruijswijk veel rust. Wat we ook afspreken, de mannen houden zich eraan en brengen Steven in goede positie.”

 

Agressief

Zaterdag moest die positie aan de voet van de Alpe di Poti worden gevonden. De top van die beklimming lag op een kleine 20 kilometer van de finish en de berg was met zijn onverharde wegen een gevaarlijke hindernis. “Steven heeft, zeker aan het begin van die klim, agressief gereden”, vervolgde Boven. “We wilden kijken wat Nibali en Valverde zouden doen en als het kon, moest Steven met hen mee springen. We wisten dat deze beklimming Steven goed ligt en het gaf ook een goed gevoel dat we hem al verkend hadden. Uiteindelijk blijven er op het steilste stuk maar zeven mannen over en dat zijn de grootste favorieten voor het algemeen klassement.”

 

Vertrouwen

“Ik werd als een sprinter naar de voet van de klim gebracht”, gaf Kruijswijk aan. “Tot dat moment had ik nog niets hoeven doen en dat voelt erg goed. Ik wil in de laatste week van de Giro graag op mijn best zijn tijdens de lange beklimmingen en het voelt goed dat ik mannen als Nibali en Valverde op dit moment al kan bijhouden op een korte, steile berg. Mijn derde plaats in het algemeen klassement geeft me geen extra druk. Vorig jaar stond ik op dit moment 85e in het klassement, dat zorgde voor veel meer stress. Ik sta er goed voor en heb vertrouwen. Ik zie de tijdrit van morgen ook als een kans om tijd te winnen op mijn concurrenten.”

 

Die tijdrit heeft Kruijswijk ook verkend en geldt als een belangrijke etappe voor het eindklassement. “We kijken met gezonde spanning naar de tijdrit uit”, concludeerde Boven. “We hebben hem verkend, aantekeningen en beelden gemaakt. Die moeten we gebruiken. Het wordt voor Steven een uur lang afzien en pijn lijden.”

Related updates